Saudi-Arabien nægter at indtræde i FN's Sikkerhedsråd

Skrevet af admin

18/10/2013

Dagens topnyheder

FN's Sikkerhedsråd er ikke i stand til at løse konflikter og afslutte krige. Det mener Saudi-Arabien, der derfor afslår at modtage valget som midlertidigt medlem af Sikkerhedsrådet.

Det oplyser landets udenrigsministerium i en skriftlig udtalelse.

- Kongedømmet mener, at metoderne, arbejdsmekanismerne og dobbeltmoralen i Sikkerhedsrådet forhindrer rådet i at påtage sig sit ansvar vedrørende verdensfreden, lyder det.

Saudi-Arabien kræver samtidig, at landet ikke kan indtage sit sæde i FN's Sikkerhedsråd, indtil der er blevet indført reformer. Landet siger imidlertid intet om, hvad reformerne skal indeholde.

Torsdag blev det arabiske kongedømme valgt som midlertidigt medlem af FN's Sikkerhedsråd i en periode, der strækker sig fra årsskiftet og to år frem.

Sammen med Tchad, Nigeria, Chile og Litauen blev Saudi-Arabien valgt ind i rådet ved en afstemning i FN.

De fem lande skal efter planen afløse Aserbajdsjan, Guatemala, Marokko, Pakistan og Togo den 1. januar 2014.

Saudi-Arabien har adskillige gange udtrykt bekymring for situationen i Syrien, hvor kongedømmet støtter oprørerne i kampen mod præsident Bashar al-Assad.

Sikkerhedsrådet er splittet i Syrien-spørgsmålet, hvor Vesten presser på for hårdere sanktioner mod Assad, mens Rusland og Kina flere gange har brugt deres vetoret mod resolutionsforslag.

I alt er der 15 lande i FN's Sikkerhedsråd. 10 pladser besættes på skift, mens USA, Storbritannien, Rusland, Kina og Frankrig er faste medlemmer med vetoret.

/ritzau/Reuters