Saudi-Arabien sætter angreb i Yemen på pause i fem dage

I fem dage får organisationer mulighed for at "levere og distribuere" nødhjælp til civile i Yemen, oplyser Saudi-Arabien, der står i spidsen for en koalition, der siden marts har udført bombeangreb i landet.

Der er ifølge nyhedsbureauerne Reuters og dpa tale om en humanitær våbenhvile, der vil træde i kraft ved midnat søndag lokal tid og strække sig over fem dage.

En talskvinde for FN i New York siger lørdag til dpa, at FN-generalsekretær Ban Ki-moon har talt med Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, der har "informeret ham om angrebspausen".

- Vi byder dette skridt velkommen, og FN's særlige udsending er i tæt kontakt med parterne, siger hun.

Den humanitære våbenhvile sker på opfordring fra Yemens præsident i eksil, Abd-Rabbu Mansour Hadi, skriver Reuters.

I et brev fra Hadi, som selv er flygtet til Riyadh i Saudi-Arabien, beder præsidenten den saudiarabiske konge om en våbenhvile for at kunne få nødhjælp frem til civile, der lider i det uroplagede land, skriver det statslige saudiarabiske nyhedsbureau SPA ifølge Reuters.

FN vurderer, at 12,9 millioner mennesker i Yemen - cirka halvdelen af landets indbyggere - har brug for mad og andre former for nødhjælp. Mindst 1670 civile er blandt de mere end 3000 dræbte i konflikten siden marts, lyder det fra organisationen.

I marts indledte en saudiarabisk ledet koalition luftangreb mod oprørere fra houthi-militsen i et forsøg på at presse de militante tilbage og genindsætte eksilpræsidenten og hans regering. Siden har koalitionen smidt bomber i landet.

Nyheden om pausen i angrebene kommer, efter at et luftangreb tidligere lørdag kostede mindst 50 mennesker livet.

Den humanitære våbenhvile betyder, at koalitionens styrker vil indstille sine militære aktiviteter, men forbeholder sig retten til at besvare angreb fra houthi-militante.

Tidligere på måneden blev en FN-mæglet våbenhvile i Yemen brudt.

/ritzau/

Dagens Gossip