Saudi-Arabien vil henrette over 50 mennesker på en dag

Skrevet af admin

27/11/2015

Dagens topnyheder

Saudi-Arabien planlægger angiveligt at henrette over 50 personer på en enkelt dag, og det får nu menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til at slå alarm, skriver BBC på sin hjemmeside.

Det er de saudiarabiske aviser Okaz og al-Riyadh, der beretter om de forestående henrettelser. Ifølge Okaz skal 55 personer henrettes for blandt andet "terrorforbrydelser", mens al-Riyadh nævner tallet 52.

Amnesty International siger, at der ikke er nogen grund til at tvivle på, at oplysningerne er sande, da Saudi-Arabien allerede indtil nu har henrettet 151 personer i år. Det er det højeste antal på et år siden 1995. Sidste år blev 90 henrettet.

Ifølge Okaz er det blandt andet "al-Qaeda-terrorister", der skal henrettes inden for de kommende dage. De er dømt for forsøg på at vælte regeringen og udføre angreb med håndvåben, sprængstoffer og jord-til-luft-missiler.

Blandt de andre, der står over for en henrettelse, er folk, der er blevet dømt for at anspore til oprør og for at angribe sikkerhedsstyrker.

Flere af dem stammer fra Awamiya-provinsen i det østlige Saudi-Arabien. Siden 2011 har området været centrum for protester fra landets shiamuslimske mindretal, der har følt sig marginaliseret i det sunnimuslimske kongedømme.

Ifølge Amnesty var tre af de dømte fra området mindreårige, da de begik lovovertrædelserne.

Saudi-Arabien er i årevis blevet kritiseret af Vesten for sine mange henrettelser. Landet argumenter med, at dødsstraffene flugter med sharialovgivningen i landet - og at eksekveringen af henrettelserne foregår under ordnede forhold.

/ritzau/