Saudi-Arabiens regime lader blogger piske

Skrevet af admin

09/01/2015

Mest læste i dag

I Saudi-Arabien blev en blogger fredag pisket offentligt ved en afstraffelse, som menneskerettighedsorganisationen kalder en "ondskabens og grusomhedens handling."

Den 30-årige blogger Raef Badawi var blevet idømt 1000 piskeslag ved siden af en straf på 10 års fængsel. Han fik 50 piskeslag fredag, og han vil få 50 ugentlige piskninger, indtil straffen er fuldbyrdet.

Amnesty siger ligesom andre menneskerettighedsgrupper, at Badawis "eneste forbrydelse var at udnytte sin ytringsfrihed ved at oprette en hjemmeside til offentlig debat."

Både USA, Amnesty International og Journalister uden Grænser har fordømt piskningen.

Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, har også tilsluttet sig dem, der fordømmer Saudi-Arabiens retssystem som grusomt.

- Bloggeren Raef Badawi blev pisket i dag i Saudi-Arabien. Disse grusomme forsøg på at undertrykke moderne former for kommunikation må stoppes, skriver hun på sin officielle Twitterkonto.

Øjenvidner siger, at Badawi blev pisket efter den ugentlige fredagsbøn nær al-Jabali moskeen i byen Jeddah ved Det Røde Hav. En større menneskemængde overværede afstraffelsen.

Bloggeren, der har siddet fængslet siden 2012, blev kørt til stedet i en politibil og stillet op med ryggen til publikum, hvorefter en anden mand begyndte at piske ham. Badawi sagde ikke en lyd, da piskeslagene ramte ham.

Hele seancen varede 15 minutter, hvorefter bloggeren blev lagt i lænker.

Saudi-Arabien bliver kritiseret for at ignorere de mest basale menneskerettigheder. Landet, der er et enevældigt monarki, halshugger også jævnligt personer, der dømmes ud fra islamiske sharia-love.

Medieovervågningsgruppen RSF hæfter sig ved, at den "barbariske" piskning skete umiddelbart efter, at Saudi-Arabien havde fordømt angrebet på det franske satire-magasin Charlie Hebdo, som har bragt spørgsmålet om ytringsfrihed i fokus i hele Europa.

Badawi var med til at stifte det nu forbudte Saudi Liberale Netværk sammen med en forkæmper for kvinderettigheder, Suad al-Shammari, som også er anholdt.

/ritzau/AFP