Saudi slår ned på kvinders bilkampagne

Saudiarabiske kvinder har udløst vrede hos de regerende mænd i det store islamiske land ved Golfen.

En gruppe kvinder har planlagt en kampagne, hvor de trodser det mangeårige forbud for kvinder mod at køre bil.

De har opfordret til en landsomfattende kampagne lørdag, hvor de trodser bestemmelserne i det religiøse land, hvor kvinder ikke må færdes alene eller sammen med en mand, de ikke er i familie med, hvor manden bestemmer, og hvor kvinder i det hele taget kontrolleres.

Skal en kvinde et sted hen, skal hun derfor følges med en mand, hun er i familie med eller andre kvinder.

De skal have en mand til at køre deres bil.

Nu begynder aktivisterne imidlertid at trække i land.

- Af forsigtighedsgrunde og af respekt for indenrigsministeriets advarsler beder vi kvinder om ikke at køre bil i morgen, sagde en af aktivisterne, Najla al-Hariri, fredag.

I stedet opfordrer hun til at ændre kampagnen fra en kampagne, der kun gælder den 26. oktober, til en generel kampagne, hvor der altså kan komme protester på andre tidspunkter.

Men altså ikke lørdag, hvis det står til al-Hariri.

Adskillige kvinder siger, at de er blevet ringet op af folk fra ministeriet, der advarer om, at der bliver grebet ind over for kvinder, som deltager i aktionen.

- Det er kendt, at kvinder i Saudi-Arabien har forbud mod at køre, og lovgivningen, som gælder på området, træder i kraft for de, der bryder loven, eller som viser deres støtte, siger indenrigsministeriets talsmand, general Mansur al-Turki.

Onsdag sagde ministeriet også, at det vil gribe ind over for de, der støtter aktionen.

I den saudiarabiske avis Al-Hayat fredag advarede talsmanden også mod at støtte aktionen online.

Adskillige saudiarabiske kvinder har i den seneste tid lagt billeder eller videooptagelser af sig selv som bilister på nettet.

/ritzau/

Dagens Gossip