Schweiz ventes at sige nej til borgerløn på 17.000 kroner

Skrevet af admin

05/06/2016

Dagens topnyheder

Som de første i verden stemmer indbyggerne i Schweiz søndag om, hvorvidt der skal indføres en såkaldt borgerløn for alle indbyggere.

Stemmer et flertal af de cirka fem millioner stemmeberettigede ja, får alle voksne schweizere fremover som udgangspunkt ret til at modtage 2500 schweizerfranc fra staten som grundindtægt hver måned - uanset om de arbejder eller ej. Det svarer til knap 17.000 kroner.

Men ifølge meningsmålinger ser forslaget om borgerløn til alle ud til at blive forkastet. Over 70 procent vil ifølge meningsmålingsinstituttet gfs.bern stemme nej søndag. Det skriver det schweiziske nyhedsbureau SDA.

Initiativtagerne til afstemningen siger dog på forhånd, at de ikke regner med et "ja", og at de i denne omgang vil være tilfredse med en opbakning fra cirka 20 procent af indbyggerne.

Tilhængere af borgerløn har i valgkampen argumenteret for, at flere og flere lønmodtageres job bliver automatiseret og overtaget af maskiner, der ikke behøver løn.

Kritikerne har på den anden side advaret om, at borgerløn vil få udgifterne i statsbudgettet til at skyde kraftigt i vejret, og den schweiziske regering har da også rådet folk til at stemme nej til forslaget.

Afstemningen om borgerløn er blevet en realitet, efter at det lykkedes initiativtagerne at samle over 100.000 underskrifter, hvilket i Schweiz er nok til at udløse en folkeafstemning.

Skulle resultatet af afstemningen overraskende ende med et "ja" til borgerløn, vil det konkret betyde, at alle borgere automatisk får udbetalt grundindkomsten. Personer, der tjener mere end den garanterede borgerløn, vil dog ikke få penge fra staten.

Borgerlønnen på 2500 schweizerfranc er et ud af fem spørgsmål, som de stemmeberettigede søndag skal tage stilling til. Et spørgsmål om at indføre et mere enkelt asylbehandlingssystem er også på stemmesedlen.

/ritzau/