Schweizere siger nej til at udvise småkriminelle

Skrevet af admin

28/02/2016

Mest læste i dag

Et højreorienteret forslag om at udvise alle udlændinge for selv mindre kriminelle forseelser blev søndag stemt ned ved en folkeafstemning i Schweiz, oplyser det statslige tv.

Resultatet ses som et nederlag for det højrepopulistiske parti SVP, som stod bag forslaget.

Hvis forslaget var blevet vedtaget, kunne der iværksættes udvisninger af udlændinge, uanset om deres kriminelle forseelser var af større eller mindre karakter. Udvisningerne ville ikke kunne prøves ved domstolene.

Allerede inden stemmerne var talt op i alle 23 kantonerne, stod det klart, at et flertal havde stemt imod, og at SVP's forslag var faldet.

De foreløbige optællinger viste, at 57 procent havde stemt imod.

- Vi har fået nok af al denne spredning af frygt, lyder det fra Flavia Kleiner, der er leder for en bred politisk koalition af partier, der har modsat sig forslaget.

De havde inden søndagens folkeafstemning advaret om, at forslaget ville omgå fundamentale demokratiske regler.

Forslaget ville, hvis det var blevet vedtaget, i dramatisk omfang have øget andelen af kriminelle handlinger, der automatisk ville sende en udlænding ud af landet. Også for forseelser, som normalt ville udløse en bøde eller kort fængselsstraf.

Flere end 50.000 mennesker, herunder hundredvis af berømtheder, havde underskrevet en protest mod forslaget.

Ved parlamentsvalget i Schweiz sidste år skete et højreskred, og SVP kom til at sidde på 65 af parlamentets 200 mandater. Inden valget havde partiet 11 mandater. Dermed blev partiet alpenationens største parti.

Politiske iagttagere og kommentatorer sagde dengang, at tilstrømningen af migranter og flygtninge til Europa fra blandt andet Mellemøsten og Afrika havde sendt vælgerne i armene på SVP.

Næsten en fjerdedel af Schweiz' 8,3 millioner indbyggere har udenlandsk statsborgerskab.

/ritzau/dpa