Scientologi får millionbøde for at lokke medlemmer

Skrevet af admin

16/10/2013

Dagens topnyheder

Frankrigs øverste appeldomstol opretholder onsdag en dom, hvor den kontroversielle trosbevægelse Scientology er dømt for svindel.

Dermed skal bevægelsen betale bøder på flere hundredetusinde euro for at have udnyttet sårbare medlemmer økonomisk.

Bevægelsen har tidligere indikeret, at den agter at appellere dommen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Appeldomstolen har pålagt Scientology at betale 600.000 euro (knap 4.5 millioner kroner) i bøder for at udnytte flere tilhængere økonomisk i 1990'erne.

Dommen er et tilbageskridt for Scientology, der er kendt for sine celebre tilhængere såsom Tom Cruise og John Travolta.

Frankrig anser Scientology som en kult og ikke som en religion. Landet har flere gange tidligere retsforfulgt medlemmer af bevægelsen, men retssagen, der blev indledt i 2009, er den første, der retsforfølger hele organisationen.

Sagen drejede sig om to kvinder, hvor den ene blev manipuleret til at give 20.000 euro (omkring 150.000 kroner) i 1998 for Scientology-produkter som eksempelvis et "elektrometer" til at måle mental energi.

En anden hævdede, at hun af sin arbejdsgiver, der var medlem af Scientologi, blev tvunget til at gennemgå test og melde sig til kurser. Da hun nægtede, blev hun fyret.

Scientology blev grundlagt i 1954 af science fiction forfatteren L. Ron Hubbard. I USA bliver bevægelsen anerkendt som en religion.

Organisationen hævder at have omkring 12 millioner medlemmer over hele verden inklusiv 45.000 tilhængere i Frankrig.

/ritzau/AFP