Se billederne: 26-årig vinder benhårdt hundeslædeløb

12/03/2014

Det tog Dallas Seavey og hans hundeslædehold otte dage, 13 timer, fire minutter og 19 sekunder at nå i mål ved et 1600 kilometer langt hundeslædeløb i Alaska.

Det er mere end fem timer hurtigere end den gamle rekord for løbet, der betegnes som verdens længste og hårdeste hundeslædeløb.

26-årige Seavey vandt dermed Iditarod Trail Sled Dog Race i Alaska for anden gang på tre år, og samtidig slog han sin far, 53-årige Mitch, der vandt løbet sidste år som den ældste, siden løbet havde sin begyndelse i 1973.

- Det betyder, at min far kun havde håneretten i et år, siger Seavey til forsamlingen, efter han blev kåret som vinder.

- Det betyder, at vi gør tingene rigtigt, siger Seavey, der mener, at han har æren af at køre "det bedste hundehold i verden".

Iditarod er en af de mest populære sportsbegivenheder i Alaska, hvor langt de fleste af de omkring 50 deltagende såkaldte mushers og deres 1000 hunde er lokale.

18 ud af 69 hold måtte udgå fra løbet i år. En af dem var Jeff King, der har vundet den hårde konkurrence fire gange tidligere, men som trak sig blot 40 kilometer fra målstregen på grund af kraftig blæst.

Med vindstød op til 65 kilometer i timen og isnende temperaturer mellem -17 til -22 grader er løbet ikke for sarte sjæle.

Ruten går igennem nogle af de mest barske og øde områder i Alaska med tundra og granskove over bakker og bjergpas, og hunde og mushers krydser også floder, inden de efter den udmarvende tur når frem til målstregen i Nome.

Den 26-årige slædekonge modtager mere end 50.000 dollar for at vinde løbet ud af den totale præmiesum på 650.000 dollar.

På andenpladsen kom 44-årige Aliy Zirkle, der tre gange i træk er blevet nummer to. Hun missede førstepladsen med lidt over to minutter. Havde Zirkle vundet, ville det være første gang i over to årtier, at en kvinde vinder løbet.

Den 55-årige norske brandmand Robert Sørlie deltog for femte gang og endte på en 21.-plads.