Se billederne: Akkaris aften blandt gamle fjender

Torsdag aften var det knap otte år siden, at den martrende værdikrig rasede på sit højeste, og i de gamle fjenders lejr stillede Akkari sig op for at vise det hvide flag i Vartov-bygningen i København. Mens eksprædikanten trådte op på talerstolen, klappede de over 120 fremmødte af ham, skriver b.dk.

»Jeg ved ikke, om jeg fortjener jeres opmærksomhed. Men det kan være, at der er noget i min livsrejse, der gør, at det samfund, som flere af jer har været med til arbejde for, fortsætter med at bestå,« sagde han og rettede samtidig en kritik mod den yderste højrefløj.

»Der er nogen, der taler om muslimer i meget brede vendinger. Det kan være med til at føre folk over til dem, der er imod danske værdier,« sagde Ahmed Akkari.

Siden han i BT meddelte sin bodsgang, har interessen fra omverdenen været massiv. Også fra Akkaris gamle forbundsfæller i de islamiske miljøer har holdningsskiftet ført hårde reaktioner med sig, og ved aftenens arrangement var også civile betjente fra Københavns Politi til stede.

Den fungerende formand for Trykkefrihedsselskabet, teologen Katrine Winkel Holm, åbnede aftenens arrangement med at sige:

»Det er næsten for godt til at være sandt«.

Hun mener ingenlunde, at Akkari vil lukke såret efter Muhammed-krisen, men at han beviser, at de, der forsvarede tegningerne, havde ret.

»Under Muhammed-krisen anså jeg ham som en farlig fjende af ytringsfriheden og som en, der lavede landsskadelig virksomhed. Men i dag ser jeg ham som en, der angrer. En, der har rejst til et nyt standpunkt. Nu er han på den rigtige side, og det er opløftende,« sagde hun og understregede, at hun ganske enkelt ikke kan se nogle motiver til, at Akkari skulle lyve om sin anger.

»Han får opmærksomhed, men også dødstrusler og skaber sig nye fjender, hver gang han åbner munden. Jeg vil have været mere skeptisk, hvis han havde skiftet holdning fra påske og til i dag. Det giver god mening, at Akkari har siddet alene i polarnatten og kølet ned,« sagde hun med henvisning til, at den tidligere prædikant har fortalt, at det var under et ophold i Libanon i 2007 og senere som lærer i Grønland, holdningsskiftet stod klart for ham.

Mens Ahmed Akkari turnerede med en smædekampagne mod Danmark som nation i Mellemøsten, fik Trykkefrihedsselskabet sit egentlige gennembrud. Det blot et år gamle selskabs budskab, om at alt skal kunne publiceres, også det der gør ondt på andre, fik mere og mere bundklang, i takt med at de 12 tegninger bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten havde vendt store dele af den arabiske verden mod Danmark. Og det var ikke mindst Ahmed Akkaris fortjeneste, fordi han sammen med en række andre prædikanter rejste til Mellemøsten samme år, som tegninger var blevet bragt, for at fremstille Danmark som et hav af had til muslimer. Resten er velkendt. De afbrændte danske flag, demonstrationerne, boykot af danske produkter og ikke mindst anslagene mod danske ambassader.

Selv om et gammelt dansk mundheld siger, at ord ikke betaler gæld, lod det til denne aften, at nogle af Akkaris allerskrappeste kritikere har taget ham til nåde.

»Nu er det tiden og handlingerne, det kommer an på,« påpegede formanden for Trykkefrihedsselskabet.

Dagens Gossip