Se billederne - disse personer var i dag i audiens

Audiensen foregik på Christiansborg Slot, og herunder kan du se billeder af de personer, der hilste på Dronning Margrethe.

Historien om den kongelige audiens

Der er i Danmark en lang og historisk tradition for, at menigmand med særligt ærinde kunne søge foretræde for kongen; men først under den tidlige enevælde blev audienserne sat i system.

Under Christian V (fra1670-99) og i hovedparten af Frederik IV's regeringstid (fra 1699-1730) havde man den ordning, at enhver kunne henvende sig med en bøn eller anmodning, mens kongen ventede på, at hans hest blev gjort klar.

Adgangen til kongen blev reguleret af staldkarlen, der på forhånd afviste de håbløse anmodninger og skaffede sig en ekstraindtægt ved at koordinere resten.

Som led i opbygning af den personlige enevælde formaliserede Frederik IV i 1725 systemet ved udstedelse af en forordning om faste ugentlige audienser, hvor enhver borger personligt kunne fremføre klagemål og forslag til monarken uden om administrationen.

Dette system videreførtes af senere monarker i varierende former og danner dermed det historiske grundlag for nutidens offentlige audienser. (Kilde: Kongehuset)

KLIK PÅ BILLEDER FOR STOR STØRRELSE MED TEKST:

Dagens Gossip