Se billederne: Dronning ønskede god vind til kæmpemøller i Kattegat

Den officielle åbning af Anholt Havmøllepark blev overværet af omkring 140 gæster, der fra færgen Stena Nautica var vidner til, at dronning Margrethe trykkede på en stor rød knap og satte de 111 kæmpevindmøller i farvandet mellem Grenaa og Anholt i arbejde.

22 musikere fra DRs Underholdningsorkester akkompagnerede indvielsen, der blev foretaget af Dronningen med ordene: »God vind til vindmølleparken ved Anholt«.

Vind var der nu ikke meget af, og værterne fra Dong var en overgang bekymret for, om vindstyrken overhovedet ville nå op over de fire meter i sekundet, der skal til for at få vingerne til at snurre.

Men vejrguderne leverede varen, og vindmøllerne satte i gang én efter én. Dronning Margrethe, der stødte til arrangementet under sit sensommertogt på kongeskibet Dannebrog, brugte lejligheden til at hylde dansk ingeniørkunst.

»Vi har brugt vinden i mere end 1.000 år, den har drejet vore møller og malet vores korn. Nu drejder den nogle nye møller. En helt ny teknologi har vundet frem - at fremstille elektricitet med vind og at gøre det til havs, hvor der er god plads og som regel masser af vind. Det er en kæmpe indsats, der er ydet for at rejse Anholt Havmøllepark,« sagde dronning Margrethe.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der havde fundet tid til at medvirke ved indvielsen, inden hun skulle videre til Stockholm for at mødes med den amerikanske præsident Obama, roste også projektet.

»Det er kun halvandet år siden, anlægsbyggeriet gik i gang for alvor. At nå så langt på så kort tid, har krævet en fantastisk indsats af tusindvis af mennesker. I har alle sammen gjort det flot - det svarer til at bygge en halv Storebæltsbro på rekordtid,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Hun hæftede sig især ved den beskæftigelsesmæssige gevinst af det, hun kaldte »det danske vindmølleeventyr«.

»Fra maskinarbejderen på vindmøllefabrikken til de specialister, der har været i sving på byggepladsen, er der leveret en fremragende indsats. Vi skal glæde os over, at man fra udlandet efterspørger dansk ekspertise på dette område,« sagde statsministeren.

Helle Thorning-Schmidt erkendte samtidig over for det tilstedeværende pressekorps, at vindmølleparken til ti milliarder kroner bliver et dyrt bekendtskab for danskerne. Dermed tilsluttede hun sig erkendelsen fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), der i Berlingske onsdag konstaterede, at »Anholt ikke er nogen billig vindmøllepark«.

Danske elforbrugere skal betale 1,05 kroner pr. kilowatt-time, der leveres fra møllerne i Kattegat. Det er fire gange mere end markedsprisen for el og dobbelt så dyrt som ved den hidtil største havvindmøllepark, Horns Rev II.

Lidegaard henviser til de vanskelige udbudsvilkår, der set med ministerens øjne gjorde, at det reelt kun var Dong, der kunne byde på opgaven, fordi tidsplanen var stram og sanktionerne hårde.

Klimaministeren trøster sig dog med, at de favorable afregningspriser kun gælder i parkens første leveår.

Dagens Gossip