Se billederne: Holland fik en konge af tiden

»I dag giver jeg plads til en ny generation,« lød det fra 75-årige Beatrix, inden hun abdicerede. Og den 46-årige monark tog tråden op, da han blev sværget ind:

»Jeg tiltræder på et tidspunkt, hvor mange i kongeriget føler sig udsatte eller usikre. Udsatte på jobbet eller på deres helbred, usikre på deres indkomst eller på deres øjeblikkelige situation. Vi kan ikke længere tage det for givet, at børn vil få det bedre end deres forældre. Vores styrke er derfor ikke isolation, men samarbejde,« lød det ifølge Reuters fra den nyudnævnte konge, Willem-Alexander, i Amsterdams 600 år gamle Nieuwe Kerk.

Mange tusinde fulgte tronskiftet via storskærme på gader og pladser på dagen, som gennem mange år har været national festdag, hvor man fejrede dronning Beatrix og monarkiet med orange farver og karnevalsstemning. Dette års udgave blev derfor ekstra festlig, og mange hollændere vil onsdag vågne op med store tømmermænd.

Kong Willem-Alexander og hans argentinskfødte hustru, dronning Maxima, bliver et af Europas yngste regentpar, og Willem-Alexander har allerede slået sin nutidige tone an ved at erklære, at han ikke vil være en »protokol-fetichist«. Med andre ord vil han ikke være overformel i sin tilgang til hollænderne.

Og fra gaden lød der da også umiddelbart ros til Willem-Alexander:

»Jeg er behageligt overrasket over den nye konge, der virker som en, der siger præcis, hvad han skal. Han virker som en fin og behagelig fyr,« lød det ifølge Reuters fra den studerende Alexander van Merchen, der stod udenfor Nieuwe Kerk.

Også dronning Maxima har hollænderne efter en svær begyndelse taget til sig.

Hendes far gjorde tjeneste under den argentinske militærjunta for 30 år siden, hvilket gjorde hende til et kontroversielt valg for Willem-Alexander, men da hollænderne så, hvordan hun reelt fik rettet helt op på hans playboyimage som »Prins Pils« med hang til en øl eller to faldt paraderne ned, og i dag er hun omfattet med varme og sympati af de fleste.

Faktisk så meget, at hun ifølge Reuters fremstår som mere populær end sin mand.

Se alle billederne nedenunder....

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip