Se billederne: Homoparade blev tildænget med æg og flasker

LITAUEN: Den anden Gay Pride-parade i Litauens historie blev lørdag afholdt i kølvandet på et hårdt juridisk opgør med bystyret i Vilnius, og under selve paraden troppede flere hundrede moddemonstranter op og protesterede mod de homoseksuelle.

Det fortæller Helle Jacobsen, kampagnekoordinator i Amnesty, som har hjulpet de homoseksuelle i Litauen med at få paraden afholdt i centrum af Vilnius.

»De kastede med æg og flasker og havde forskellige bannere med homofobiske udtryk, og der var nogle enkelte, der havde nazitegn på sig, og så råbte de af paraden og gik rundt med »forbudt«-skilte med en streg over to mænd,« siger Helle Jacobsen, der vurderer, at op mod 1.000 personer deltog i paraden.

»Der var flere gange angreb på paraden, men det lykkedes os at gennemføre den, og det er i sig selv en stor sejr for menneskerettighederne,« siger hun.Under lørdagens Gay Pride i Vilnius blev 28 moddemonstranter ifølge politiet anholdt, skriver nyhedsbureauet AP. Omkring 50 moddemonstranter forsøgte desuden at storme en koncertscene, hvor der skulle afholdes flere taler som led i paraden.

Helle Jacobsen er tilfreds med politiets indsats.

»Overordnet synes jeg, de gjorde det fint, men de skulle have været mere til stede i parken, for det lykkedes moddemonstranter at løbe med os derind, og det lykkedes også moddemonstranter at kaste æg på politikerne,« siger Helle Jacobsen.

De politikere, der blev ramt af æg, var blandt andre Sveriges europaminister, Birgitta Ohlsson, og det litauiske parlamentsmedlem Giedre Purvaneckiene.

»Det viser, at vi er nødt til at afholde paraden, indtil der ikke længere kastes med æg, og folk kan deltage frit og uden frygt,« siger Giedre Purvaneckiene, der ikke kom til skade.

Blot fem dage inden lørdagens parade kom den endelige tilladelse på plads, da en domstol pålagde bystyret i Vilnius at tillade paraden. Flere gange har bystyret i Vilnius forsøgt at forhindre paraden med henvisning til, at bystyret ikke vil kunne sikre deltagernes sikkerhed, og at det på grund af sikkerhedshensyn vil være nødvendigt at lukke cafeer, barer og hoteller på ruten.

»Det er meget problematisk, at de har forbudt den så mange gange, og at de ikke bare har ladet den foregå. Det er en krænkelse af ytrings- og forsamlingsfriheden,« siger Helle Jacobsen, der dog ikke oplevede, at man havde lukket ned for byens etablissementer.

Store dele af Europa har fulgt med i paradens forløb, da Litauen netop har overtaget formandskabet i EU. Paraden er således blevet udlagt som en test på, om landet vil leve op til EUs grundlæggende regler, der forbyder diskrimination på grund af seksuel orientering.

Dagens Gossip