Se billederne: Jørgen Leth fejrer 50 års jubilæum med ny film

Leths første film fra 1963 hedder ”Stopforbud”. Sidenhen er det blevet til over 40 film, og i jubilæumsåret præsenterer Leth sin seneste film ”Jeg taler til jer”, som er en portrætfilm om en af vor tids største danske billedkunstnere, John Kørner.

Gennem fem år har filminstruktør, digter og journalist Jørgen Leth fulgt den karismatiske billedkunstner John Kørner. Leth fører os ind i Kørners verden, hvor vi bliver indviet i malerens poetiske skildring af det danske samfund, hans særlige arbejdsmetoder og hans medrivende drivkraft.

Når to af Danmarks giganter med hver sin baggrund, fra hver sin generation og med hver sin indstilling til livet mødes, opstår der berigende, sjove og nærværende samtaler om livet, kunsten og kvinderne. Samtalerne er en hjertelig og intens del af filmen.

Jørgen Leths datter, filmproducer Karoline Leth, har fulgt maleren John Kørners kunstneriske udvikling gennem de seneste 15 år. I 2008 fik hun ideen til at lave en film – et portræt af billedkunstneren, Kørner.

Hun fandt det åbenlyst at lave filmen i samarbejde med sin far, fordi han er en sublim betragter med en lyrisk fortælleevne, som sammen med hans æstetiske og nøgterne billeder kan løfte kunstnerens egen stemme op på lærredet; hvilket han bl.a. viste i filmen ”Jeg er levende” om digteren Søren Ulrik Thomsen i 1999.

Jørgen Leth har haft stor indflydelse på dansk kultur gennem flere generationer. Selvom han har nået en alder, hvor andre for længst er stoppet med at arbejde, driver hans nysgerrighed og fortællelyst ham til at fortsætte sit virke. Som Leth siger om den aktuelle film ”Jeg taler til jer”:

- Filmen er principielt nysgerrig overfor at se ham arbejde. Se værker blive til. Se ham fungere på scenen.

Filmen har premiere i dag på HEART - Herning museum of Contemporary Art.

Den kan ses i biograferne fra 8. maj, Grand Teatret (København), Empire (København), Øst for Paradis (Århus), Biffen (Aalborg) og Cafebiografen (Odense) samt i udvalgte biografer landet over.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip