Se billederne: Mysteriet om Stonehenge er måske løst

Skrevet af Michael Lauritsen

11/03/2013

Dagens topnyheder

Et af de helt store spørgsmål er muligvis besvaret.

Den britiske arkæologiprofessor fra University College London, Mike Parker Pearson, hævder at have løst mysteriet om Stonehenge.

Mike Parker Pearson mener at have svaret på, hvorfor de kæmpemæssige sten blev rejst på Salisbury Plains i England for cirka 5000 år siden.

Det skriver britiske The Guardian.

Stonehenge har givet anledning til massevis af teorier. Er det et forhistorisk observatorium eller et helligt tempel? Eller er det aliens, der havde bygget Stonehenge?

Mike Parker Pearson har arbejdet ved Stonehenge og andre nærliggende monumenter i årtier, og ifølge ham er svaret simpelt.

Han har sammen med et hold forskere studeret mere end 50.000 knoglerester fra 63 mennesker, som alle er fundet ved Stonehenge.

Konklusionen er, at Stonehenge er en forhistorisk begravelsesplads. Stenene er en form for gravmonumenter.

Forskerne mener også, at den første stencirkel blev lavet i 3000 f.kr. og ikke 2500 f.kr. som hidtil antaget.

Familiegravsted

For næsten hundrede år siden fandt arkæologer de første gravdele ved Stonehenge. De blev dog hurtigt begravet igen, da man ikke mente, at fundene var vigtige.

På det tidspunkt var man sikre på, at det kun var mænd, der var begravet ved Stonehenge. Ny forskning har dog afsløret, at både mænd, kvinder og børn blev begravet omkring monumentet.

- Disse mennesker var tydeligvis noget særligt på en eller anden måde, siger Mike Parker Pearson til The Guardian.

Stonehenge gemte på mere

Forskernes opdagelse kan meget vel vise sig at være banebrydende for de kommende års arkæologisk forskning og ved Stonehenge.

Mike Pitts, der også er arkæolog, mener, at der er mange hundrede mennesker begravet ved Stonehenge. Samtidig peger han på, at forskerne langt fra har fundet dem alle. 

- Hele historien om monumentet er uløseligt forbundet med død og begravelse, men jeg tror, der er flere hundrede grave, spredt over hele området, som vil fortælle os mere af historien, siger Mike Pitts til The Guardian.

Stonehenge er et kæmpe tilløbsstykke for mange turister. Ligesom pyramiderne har monumentet fascineret.

De 80 enorme sten, der vejer fra fire tons til 45 tons stykket, kommer, ifølge forskerne, fra Prescelly-bjergene i Wales. Bjergene ligger flere hundrede kilometer fra Stonehenge.

Ingen ved, hvordan stenene er blevet fragtet dertil og efterfølgende.

Se billeder af Stonehenge her: