Se billederne: Mystiske middelalderlige benplader vækker begejstring hos arkæologer

Den store arkæologiske udgravning midt i Odense kaster endnu et spændende fund af sig. To flotte benplader med middelalderlig ornamentik er netop dukket op af mulden og har sat arkæologer og konservatorer på overarbejde. Benpladerne har indridsede motiver og er så unikke, at de kaster langt flere spørgsmål af sig end svar.

Middelalder-arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen er begejstret:

- Det er vildt spændende! Det var mig selv, der fandt den første plade og jeg kunne med det samme se, at her havde vi fat i noget særligt. Det er ikke så tit vi ser billedmotiver fra middelalderen i udgravninger, og når det sker, er det oftest på mønter, så det her er virkeligt interessant.

Præcist hvad motiverne forestiller, er dog blot et af de mange spørgsmål, som Maria og hendes kolleger stiller sig selv i disse dage. Motivet på den ene plade ligne umiddelbart en ørn, der har fanget en fisk. Motivet på den anden plade er endnu vanskeligere at tyde.

- Det lader ikke til at være religiøse motiver. Det kunne godt ligne noget af det man ser i de i datiden så populære bestiarier, dvs. bøger med billeder af både dyr og fabeldyr, men vi er stadig på jagt efter svaret. Vi er sikre på, at de to benplader hører sammen, men ellers må jeg godt nok sige, at pladerne er lidt af et mysterium, siger Maria Elisabeth Lauridsen.

Et af de mange andre spørgsmål, som arkæologerne skal finde svar på er, hvad pladerne er lavet af.

- Pladerne er lavet af dyreknogle. Men fra hvilket dyr? Den største af pladerne er 8 centimeter, bred og i eet stykke, så det må være et meget stort dyr, måske en hval? I så fald er de muligvis importeret fra et af de nordligere skandinaviske regioner, forklarer Maria Elisabeth Lauridsen.

Den fremherskende teori blandt arkæologerne lige nu er, at pladerne er dele fra en personlig genstand, måske et håndspejl, hvor pladerne har været limet på et andet materiale. Møddingen, som pladerne blev fundet i, er fra 1500-tallet, men det betyder ikke nødvendigvis, at pladerne ikke kan være ældre.

Nu er jagten gået ind på at finde svar på de mange spørgsmål. Pladerne er sendt til konservering og Odense Bys Museer er i fuld gang med at kontakte eksperter fra andre fagområder, så man i fællesskab kan løs mysteriet om de flotte benplader fra Odenses middelalder.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip