Se billederne: Neymars hævn over Uruguay

De mange tusinde fans på stadionet i Belo Horizonte må have tænkt tanken. De mange millioner brasilianere i det enorme land må have tænkt tanken: "Ikke igen". Det brasilianske traume over for Uruguay så nemlig ud til at fortsætte ved semifinalen i Confederations Cup onsdag aften.

For Brasilien spillede dårligt og kunne være kommet bagud med 0-1, da de fik et straffespark imod sig efter 12 minutter, mens der fire minutter før slutfløjtet stod 1-1 måltavlen. Men i præcis dét minuttal lagde Neymar til rette ved hjørneflaget. Bolden forlod Neymars støvle og fandt præcist Paulinhos pande, hvorfra bolden svævede i mål til 2-1 til Brasilien.

Jubelen ved målet, og da dommeren fløjtede af, var ikke til at tage fejl af. Brasilien var nu ikke kun i finalen, men en sejr over Uruguay er mere end bare en sejr for brasilianerne. Derfor var det en kæmpe forløsning for hjemmeholdet i en kamp, hvor de ikke spillede op til deres bedste.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Måske var det historien, der tyngede de brasilianske verdensstjerner. En historie, de nuværende brasilianske landsholdsspillere er vokset op med son en slags spøgelseshistorie ved sengekanten. En historie, der lyder som følger:

VM i 1950 i Brasilien skulle være et stort triumf for hjemmeholdet, men i stedet blev det til dét, der efterhånden er et 63-årigt gammelt mareridt, og som brasilianerne endda har givet en betegnelse, "Maracanazo'.

Brasilien og Uruguay spillede den afgørende kamp om VM-guldet på det legendariske stadion Maracana. Alle var sikre på sejren over Uruguay i finalen. På dagen for finalen havde Rio-avisen 'O Mundo' en forside med ordene "Her er verdensmestrene" over et holdbillede af Brasilien, og efter sigende var inskriptionen på pokalen allerede udført med Brasiliens navn, mens hyldestsange var optaget, og triumftaler var skrevet.

Men Brasilien blev ikke verdensmestre. Uruguay vandt 2-1 foran 200.000 tilskuere på Maracana. Alcides Ghiggia scorede sejrsmålet, og han sagde efterfølgende, at "kun tre mennesker har formået at gøre 200.000 tilskuere stille med én aktion: Paven, Frank Sinatra og mig". Den efterfølgende landesorg og tristesse blev af brasilianske eksperter og forfattere betegnet som "Brasiliens Hiroshima".

Ja, fodbold er alt i Brasilien. Og selv om Brasilien fik en lille hævn ved at vinde over Uruguay i Copa America-finalen i 1989, har spøgelset hjemsøgt Brasilien lige siden. Og nu 63 år skulle de to nationer mødes igen i semifinalen i Confederations Cup på Maracana.

Og hvis 1950-tramnuet til Uruguay ikke var nok, så havde Brasilien-træner Luiz Scolari også sin egen personlige hævn til gode, da det var Uruguay, der ødelagde hans debut som landstræner tilbage i 2001. Den sejr var Uruguays seneste over Brasilien.

Det var måske alt den historiske bagage, der tyngede et Brasilien-hold, der ellers har spillet fantastisk ved Confederations Cup. For Brasilien spillede deres dårligste kamp i turneringen, virkede hæmmede og var slet ikke så kreative og dominerende, hvilket ellers har kendetegnet dem i denne turnering.

Mareridtet så ud til at fortsætte: Allerede efter 12 minutter rev David Luiz i Luganos trøje, og Uruguay fik et klart straffespark. Veteranen Diego Forlan sparkede hårdt og langt ude i siden, men Julio Cesar var helt ude ved stolpen og reddede flot.

Brasiliens bedste præstation i en første havleg, hvor hjemmeholdet havde svært ved at åbne et godt organiseret Uruguay-hold. Udeholdet stod lavt med mange folk på egen banehalvdel, ventende på brasilianske fejl. Der var få af de brasilianske spillere, heller ikke Neymar, der turde at gøre det uventede, hvilket kunne åbne det kompakte uruguayske forvar.

Fire minutter før pausen ville Neymar det dog anderledes. Barca-spilleren modtog bolden ved midterlinjen, spillede Paulinho og satte selv i løb i venstresiden ned mod Uruguays mål. Paulinho hookede bolden over modstandernes hoveder til Neymar, der i fuld galop tæmmede med den med brystet og skød lige på målmanden, hvorefter bolden landede foran Fred, der kunne sparke den i mål til 1-0.

Ikke helt fortjent, for Uruguay var fuldt ud med i kampen og havde også deres muligheder. Derfor var det også fortjent, da Edinson Cavani to minutter inde i anden halvleg kunne udligne. Et udslag af dårligt brasiliansk forsvarsspil, hvor bolden ping-pong'ede på både brasilianske og uruguayanske spillere og havnede hos Cavqna, der satte den fladt og hårdt ind i målet. Og dermed kunne også han gøre tusinder af brasilianske fans stille.

Og selv om Suarez kunne have afgjort klampen på et flot hovedstød, insisterede de brasilianske spillere med konstante, hurtige omstillinger og efterhånden også flot opbyggede angreb på at få sejrsmålet. mareridtet blev til en drøm fire minutter før tid, da Paulinho steg til vejrs og headede sejrsmålet ind til 2-1 til Brasilien.Brasilien møder i finalen vinderen af den anden semifinale mellem Spanien og Italien, der spilles torsdag aften.

Finalen i Confederations Cup står på søndag den 30. juni.

 

 

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip