Se billederne: Nye brandbiler til Haderslev

Det er en drejestige, fire tanksprøjter, en hurtig slukningsenhed samt et indsatslederkøretøj, der vil indtage pladsen i brandvæsnets garager i løbet af det næste års tid.

Bilerne udvider blandt andet mulighederne for at komme til undsætning på ellers svært tilgængelige steder. Samtidig vil brandbilerne få et nyt design, som skaber sammenhæng med Haderslev Kommunes logo og øger trafiksikkerheden ved at gøre dem mere synlige for de andre trafikanter.

Drejestigen når nye højder

Drejestigen, som bliver indkøbt til brandstationen i Haderslev, er i princippet en lille mobilkran, der er monteret på et udrykningskøretøj. Den nuværende drejestige er 18 år gammel, så udskiftningen falder på et tørt sted. Fra drejestigen kan brandmændene redde personer ned fra store højder (op til 30 meter) i kurv eller med stige – for eksempel i Varbergparken.

Stigen er også udstyret med et knækled, så man kan arbejde ind over en tagryg, og derudover kan den bruges som base for en vandkanon, så man kan ”angribe” en industribrand fra stor højde, ligesom man kan fastgøre bårebeslag, projektører eller nedfiringsudstyr.

Mere vand – mindre vandforbrug

De fire tanksprøjter går til brandstationerne i henholdsvis Arnum, Fjelstrup, Haderslev og Vojens. Kombinationen af en almindelig brandbil med en 5.000 liters vandtank gør tanksprøjterne meget selvstændige.

Hver tanksprøjte får plads til ni mand og er udstyret med generator, lysmast og højtryksslanger i forskellige farver, så brandmændene nemt kan finde den rigtige slange.

Tanksprøjten i Vojens får desuden en ”superhøjtrykker”, altså en form for ”højtryksrenser” som med stort tryk og en meget begrænset mængde vand (23 l/min. ved 250 bar) kan slukke en fuldt udviklet rumbrand eller forhindre en brand i at brede sig.

Skæreslukker ”skyder” hul i døre

Brandstationen i Haderslev får også glæde af en såkaldt hurtig slukningsenhed; en lille, hurtig og fleksibel bil, som blandt andet kan rykke hurtigt ud til brande i Haderslevs gamle bydel.

Slukningsenheden er udstyret med en ”skæreslukker” – det vil sige en meget kraftig højtrykssprøjte, som med vandstrålen kan ”skyde” hul gennem en dør eller væg og dermed give brandmændene adgang til etageadskillelser, væg- og tagkonstruktioner eller andre svært tilgængelige steder.

Ligesom tanksprøjterne bruger skæreslukkeren meget lidt vand, hvilket minimerer vandskader efter slukningsarbejdet.

Også indsatslederen i Haderslev Kommune får ny bil, nærmere betegnet en Volvo XC 60, som er en af de mest anvendte modeller i andre beredskaber, herunder beredskaberne i Sønderborg, Aabenraa og Odense, som Haderslev Brand og Redning arbejder tæt sammen med.

Se billederne nedenunder...

Dagens Gossip