Se de vilde før- og efterbilleder: Sådan har mennesket ændret forskellige hunderacer over tid

Hunde er gennem tiden blev avlet til at have længere ben, fladere snuder, en anden pels eller endda psyke.

Mindst 167 af de mest kendte racer er således blev avlet til at se anderledes ud og opføre sig på bestemte måder til jagt eller som familiehunde. Det skriver Science of Dogs, der har lagt nogle billeder på nettet af en række hundracer, som de ser ud i dag og så ud engang.

De fleste moderne hunderacer kan kun spores omkring 150 år tilbage i tiden, hvor man begyndte at registrere dyrenes stamtavler.

Nedenstående billeder er fra en bog om hunde fra 1915, og alle sort-hvid billeder er dermed taget før år 1915. Det viser, hvordan hunderacerne har udviklet sig de sidste 100 år:

 

En Basset hund for over 100 år siden og i dag

Processen med at avle kræver dog særlig viden for at undgå, at hundene får avlsygdomme og lidelser, og der er derfor både gode og dårlige eksempler gennem tiden på, hvad særlig avl gør ved dyrene.

Eksempelvis har visse Retrievere hoftesygdomme, mens de populære Mops-hunde kan have vejrtrækningsproblemer på grund af en for flad snude. En Basset hund kan have hængende øjne, der generer den, og således har en hel del racer problemer på grund af avl. 

 

Engelsk Bulldog blev oprindeligt avlet til hundekampe og til tyrekampe.

Britiske eksperter foreslår derfor, at vi begynder at blande dyrene med helt andre racer for at modvirke avlssygdomme og lidelser.

 

Bull Terrier fra slut 1800-tallet og i dag.

En boxer før og i dag:

 

En gravhund har i dag længere ben og hals end tidligere, mens brystet og benene er blevet mindre, hvilket giver dem store fysiske problemer og øger risikoen for lammelser.

 

En schæferhund er blevet avlet større med tiden – fra cirka 25 kilo til cirka 38 kilo i dag:

 

Saint Bernard-hund, som blev brugt som Alpehund I 11-tallet. I dag overopheder de, hvis de bevæger sig for meget på grund af avlsproblemer:

 

En Mobs har i dag en række problemer med både vejtrækning, blodtryk, overopvarmning og problemer som følge af den foldede hud på kroppen.

 

Læs også: Derfor stirrer din hund på dig, når den skider

Følg Dagens Dyr for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip