Se og hør den vilde lyd: Liderlige koalaer brøler med styrke som en elefant

I vores ører lyder koalaens dybe, gryntende og knurrende parringskald mere morsomt end charmerende, men for hun-koalaer er det åbenbart sød musik. Hør selv det vilde brøl i videoen foroven.

Nu har et internationalt forskerhold fundet ud af, hvad der gør koala-hanner i stand til at producere den meget dybe lyd, skriver BBC News ifølge Videnskab.dk.

Koalaerne har et ekstra sæt stemmebånd placeret uden for strubehovedet, der gør det relativt lille pungdyr i stand til at lyde meget større, end det egentlig er.

Artiklen fortsætter under videoen:

 

»Første gang jeg hørte en koala brøle, var jeg oprigtigt forbløffet over, at et så lille dyr kunne skabe sådan en lyd,« fortæller forskerholdets leder, Benjamin D. Charlton fra engelske University of Sussex.

Læs også hos Videnskab.dk: Sexede stemmer lyver ikke

Han forklarer, at brølets toneleje er omkring 20 gange dybere, end hvad man ville forvente af et dyr af den størrelse - koalaer kan veje så lidt som otte kilogram.

»Det er mere typisk for et dyr på størrelse med en elefant,« siger han.

De ekstra stemmebånd, som forskerne fandt, da de dissekerede koalaens resonansrum, var over tre gange så lange og omkring 700 gange tungere end stemmebåndene i strubehovedet.

»Større strukturer kan svinge ved lavere frekvenser. Bare tænk på en guitarstreng – når du forkorter strengen ved at placere en finger på gribebrættet, forhøjer du lydens frekvens, og de tykkeste strenge skaber de laveste frekvenser,« forklarer Benjamin D. Charlton.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan spinder katte – og hvorfor?

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip