Se video: Verdens vildeste reje kan skyde med 96 kilometer i timen

Forestil dig, at du er en lille fisk, som ubekymret svømmer rundt og passer dig selv. Du ser en reje, tænker: Det er en reje, og hvad så? Det næste sekund er du lammet – skudt ned af rejen.

Pistolrejen kan noget andre rejer ikke kan. Den kan skyde. Det lille skaldyr kan, med sin overdimensionerede klo, udsende en trykbølge, der kan lamme og ligefrem dræbe en lille fisk.

Den lille reje 'spænder' sin klo og smækker den i så hurtigt, at en lille trykbobbel bliver sendt afsted. I boblen opstår der i et kort øjeblik temperaturer på op mod 4500 grader celcius. Næsten lige så varmt som solens overflade!

Rejens kloklik udsender en trykbølge, der med 96 kilometer i timen lammer byttet, så pistolrejen kan trække byttet med sig ind, og begynde festmåltidet.

Pistolrejen larmer så meget, at den eftersigende kan forstyrre en ubådssonar, og kæmper med kaskelothvaler og hvidhvaler om at larme mest i havet.

'Klikket' udsender i alt 218 decibel, som opstår når 'boblen' brister. Det er flere decibel end en jetmotor eller en raketaffyring.

Men bare rolig. Der er en meget lille chance for, at blive ramt af pistolrejers 'skud', da det kun går 4 centimeter ud fra kloen.

Rejens klo er dog ikke kun et våben, men bruges også til at kommunikere med. Blandt andet konkurrerer rivaliserende rejer om, hvem der kan lave det største 'klik'. 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip