Se videoen: 60 sekunder der kan redde dit liv

I dag afholder amerikanerne såkaldt ”Melanoma Monday” – på dansk modermærkekræft mandag, som har til formål at sætte fokus på bekæmpelse af hud- samt modermærkekræft.

Et af tiltagene fra den Amerikanske Dermatologi-forening er kampagnen #Lookinggoodin2016, hvor en mand viser os, hvor nemt og tilmed sjovt, det kan være at tjekke sig selv for kræftformen. Se videoen nederst i artiklen her.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse herhjemme skal man være særligt opmærksom på sår, der ikke vil hele, samt en eller flere knuder på huden, der vokser og undertiden bryder op og væsker eller bløder. Læs mere om symptomerne og se billeder af forstadier til kræft, hvis du er i tvivl, om nogle ændringer på din hud kan være tegn på sygdommen, på organisationens hjemmeside.

Læs også: Herpes kan bekæmpe aggressiv hudkræft

I vidoen nedenfor opfordres til følgende: Kig godt på dig selv. Kig på din ryg - gerne flere gange og tæt på. Tjek dit ansigt – og få gerne en anden til at hjælpe dig med at dobbelttjekke huden på de steder, du ikke selv kan se (ryg, nakke, hovedbund osv.).

Ser du/I nogle ændringer eller mærker, der ikke plejer at være der, så søg læge for at få dem dobbelttjekket og eventuelt fjernet.

Hvis hudkræft opdages tidligt i forløbet, er der gode chancer for fuld helbredelse, så det gælder bare om at tjekke og tjekke jævnligt.

Læs også: Overlæge: Revolutionerende ny kræftbehandling godkendt

Læs også: Mors skræmmende selfie vil overbevise dig om aldrig at begå hendes fejl

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip