Se videoen: Unge lider af "digitale" tømmermænd

Den tid hvor pinlig, fuld opførsel udelukkende blev set af de tilstedeværende, og den primære bekymring var morgendagens hovedpine, er for længst forbi. I dag er ‘digitale tømmermænd‘ de unges største bekymring.

En ny undersøgelse foretaget af OnePoll for Diageo, der står bag brands som Smirnoff, Captain Morgan og Guinness, viser, at 35 procent af unge 18-24-årige har været nødt til at bede venner om at fjerne billeder og videoer fra sociale medier, fordi de er blevet pinligt berørte af indholdet. Problemet forværres ved at 59 procent af de unge indrømmer, at de selv dømmer venner og kollegaer, når de ser videoer og billeder af dem taget en fuld aften i byen.

Undersøgelsen indgår som en del af den nyeste tværeuropæiske online alkoholkampagne, ‘Think How You Drink’. Kampagnen opfordrer unge til at overveje, hvor meget alkohol de drikker ved at minde dem om, hvor pinligt de fremtræder, når promillen bliver for høj.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

For at illustrere budskabet har Diageo produceret en video, der viser nogle af de mest pinlige og fulde udskejelser fanget med kameratelefon og vist som overvågningsbilleder.

Takket være sociale medier, og unges lyst til at dele billeder og videoer af deres venner, lider unge ofte af ‘digitale tømmermænd‘, forstået som skammen og ubehaget ved at blive dømt på baggrund af online ‘fulde‘ billeder og videoer. Advarslen er klar – med mindre de unge ønsker at blive den næste online sensation, skal de tænke over, hvordan de drikker.

- Nutidens unge skal ikke kun bekymre sig om, hvad en fuld aften i byen byder på, men også de online konsekvenser af aftenens handlinger. Videoer og billeder på sociale medier er skyld i mere end hovedpine og kvalme; de forårsager ‘digitale tømmermænd‘. Både venner, familiemedlemmer og endda kollegaer er online på sociale medier, og fuld opførsel og den efterfølgende pinagtige følelse bliver derfor delt og foreviget med alle, siger Mette Pedersen, Nordic Marketing Manager i Diageo.

De vigtigste resultater fra Diageos undersøgelse af unges forhold til alkohol og de sociale følgevirkninger viser:

Glemte hjemture

Næsten halvdelen af de mandlige respondenter og 37 procent af de kvindelige har prøvet at være så fulde, at de ikke kan huske turen hjem fra byen. Hukommelsessvigt opleves hyppigst blandt de 18-24-årige, hvor 60 procent har oplevet, at de ikke kan huske, hvordan de er kommet hjem.

Hukommelsessvigt opleves sjældnere blandt respondenter på over 55 år, men 28 procent kan dog stadig nikke genkendende til problemet.  Alarmerende ser det ud, at de 18-24-årige glemmer i gennemsnit fire ture hjem fra byen hver år, hvilket er næsten dobbelt så meget som gennemsnittet, der ligger på 2,24 gange pr. år.

Fordrukken forlegenhed

Over halvdelen af både mænd og kvinder i undersøgelsen indrømmer, at de er blevet sat i forlegenhed på grund af billeder og film, hvor de optræder berusede. De unge er de mest berørte, da 69 procent af de 18-24-årige og 71 procent af de 25-34-årige er blevet pinligt berørt af enten billeder eller videoer.

Kun 20 procent af respondenterne over 55 år har haft samme oplevelse.

Får fjernet billeder og videoer

9 procent af alle respondenterne har bedt andre om at fjerne pinligt materiale, som viser dem fulde på internettet. Tendensen er tydeligst i Midtjylland, hvor næsten 12 procent har svaret, at de har bedt en ven eller kollega fjerne billeder eller videoer fra internettet.

Aldersmæssigt er tendensen tydeligst hos de helt unge, hvor 35 procent af de unge 18-24-årige har svaret ja til, at de har bedt en ven eller kollega om at fjerne et billede eller en video fra internettet.

Undskyldning

Mænd er mest undskyldende for deres handlinger. Hele 34 procent er nødt til at undskylde for deres handlinger, når de har været fulde. Selvom 54 procent af kvinderne er pinligt berørt over deres handlinger, er det kun 24 procent som undskylder for dem.

En aften ude med vennerne

25 procent af respondenterne mener, at den hyppigste grund til pinlig opførsel skyldes en aften ude med vennerne. På trods af at festivalsæsonen er på sit højeste, skylder kun 2 procent skylden for pinlig opførsel på en musikfestival.

En social dom

Kvinder dømmer oftere andre på baggrund af billeder og videoer af deres fulde opførsel end mænd. Hele 35 procent af kvinderne dømmer andre, hvorimod det kun gør sig gældende for 17 procent af mændene.

Midtjylland er den mest dømmende landsdel (34 procent) og de 18-24-årige er den mest dømmende aldersgruppe med hele 59 procent.

Se videoen nedenunder......

Dagens Gossip