Sejler gjorde grufuld opdagelse: 'Havet er dødt'

Australske Ivan Macfadyen havde glædet sig til at gentage den sejltur fra Newcastle i det sydøstlige Australien til Osaka i Japan og så videre på tværs af Stillehavet til San Fransisco, som han også foretog for ti år siden.

Turen blev også helt uforglemmelig, men bare ikke på den måde, som sejleren havde forestillet sig.

Macfadyen oplevede nemlig på egen krop, hvilket dramatiske ændringer der er sket med Stillehavet på de ti år, der er gået mellem hans to ture.

Den største forskel var lyden. Ganske vist var der stadig lyden af vindens susen og bølgernes brusen. Men lyden af havfuglenes skrig var forstummet. Fuglene lever nemlig ikke længere på havet, fordi de fleste af fiskene er væk. Det fortæller han til The Herald.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Sejleren mærkede også selv, at fiskene var forsvundet. På hans første tur op ad Stillehavet behøvede han bare at kaste en line ud, så var maden sikret i form af store, lækre friskfangede fisk. Men sådan var det ikke denne gang. I løbet af 28 dage fangede han ikke mere end to fisk.

På turen stødte Macfadyen blandt andet på store fiskebåde ud for Ny Guinea. Dag og nat var de i aktion, men det var kun de store tun, som fiskerne var interesseret i. Alt andet blev hældt overbord igen, hvilket betød at store mængder fisk hver dag blev fanget og døde uden grund.

LÆS OGSÅ: Snart kan du komme på nettet under havet

Sejleren stødte også på store bunker affald, der flød omkring i havet. En stor del af det stammede formentligt fra, da Japan blev ramt af en tsunami for et par år siden.

- Da jeg forlod Japan, føltes det som om selve havet var dødt, fortæller en rystet Ivan Macfadyen til The Herald.

Tilbage i Newcastle er han stadig ved at komme sig over chokket over, hvordan drastisk havet på ti år havde ændret sig, og tanket om at det skyldes os mennesker.  

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip