Sejlkyndige: Ingen fejl at stoppe sejler-eftersøgning

Skrevet af admin

22/07/2015

Dagens topnyheder

Det er utroligt, at en 47-årig lystsejler har overlevet mindst 17 timer i vandet fra tirsdag til onsdag efter at være faldet over bord ud for Vordingborg.

Det mener to sejladschefer, som derfor ikke bebrejder Forsvarets søredningstjeneste, at eftersøgningen blev stoppet efter 10 timer.

- Det er altid nemt at være bagklog. Men generelt når man har søgt så lang tid, så fortæller alle statistikker, at det er svært at finde nogen i live, siger formanden for Danske Tursejlere, Poul Erik Jakobsen.

Han vil normalt mene, at det er lang tid at ligge i så koldt vand mellem seks og otte timer.

- Det er en enestående historie det her. Jeg kan ikke mindes nogen, der har ligget så lang tid i vandet uden en flåde, og som så er blevet reddet op, siger han.

Sejladschef i Dansk Sejlunion, Steen Wintlev-Jensen, mener også, at 17 timer i vandet er exceptionelt, og at det derfor var ansvarligt af Forsvarets søredningstjeneste at indstille eftersøgningen efter 10 timer.

- Mit kendskab til Forsvarets søredningstjeneste er, at de gør, hvad de overhovedet kan, så længe de syntes, at det er realistisk. Og så støder de ind i de her situationer nogle gange. Så det er svært at klandre dem, siger han.

Den 47-årige sejlers båd blev fundet ved Knudshoved Odde tirsdag aften. Motoren var tændt og sejlet sat, men ingen var om bord.

Derefter begyndte en større eftersøgning med båd og helikopter, men klokken 04 stoppede man eftersøgningen.

Omkring klokken 08.30 blev sejleren fundet og reddet af et lystfartøj, der tilfældigt fandt ham i vandet.

Steen Wintlev-Jensen siger, at skal man gøre sig forhåbninger om at overleve i havet i så mange timer, så er det vigtigt at rulle sig helt sammen for at holde på varmen.

- Man skal ikke begynde at svømme, for så bruger man energi og varme og får hele tiden det kolde vand til at bevæge sig omkring sig, siger han.

Derudover er lidt sul på kroppen ikke dumt, for det isolerer. Men vigtigst af alt er redningsvesten, mener sejladschefen.

- Redningsvesten gør, at du kan ligge stille i vandet. Ellers bliver du nødt til at træde vande og svømme. Med redningsvesten ruller du automatisk om på ryggen, så du ikke behøver at holde dig ret, siger Steen Wintlev-Jensen.

Den 47-årige mand havde redningsvest på.

/ritzau/