Sejr i Iowa er et rygstød ind i den afgørende valgfase

Skrevet af admin

01/02/2016

Mest læste i dag

De republikanske og demokratiske præsidentkandidater har ført valgkampagne til sidste minut i Iowa.

kandidaterne har brugt tusindvis af timer på at gøre sig attraktive i kaffebarer, kirker og forsamlingshuse i landbrugsstaten, hvor personlig kontakt til vælgerne har afgørende betydning.

Et godt resultat i Iowa vil give kandidaterne et godt rygstød frem mod valgkampens afgørende fase. Mandag får USA at se, hvem der står stærkest i kampen om at efterfølge præsident Barack Obama.

Republikaneren Donald Trump og demokraten Hillary Clinton fører begge i meningsmålingerne. Ingen af dem har en komfortabel føring, og der hersker på mange områder usikkerhed om, hvor valgkampen vil bevæge sig hen.

Iagttagere har fokus på, om det vil lykkes den 44-årige Marco Rubio at klare sig langt bedre end meningsmålingerne viser. Han repræsenterer den traditionelle veletablerede del af det republikanske parti.

Et godt valg til Rubio vil gøre det konservative opgør til en kamp mellem tre personer: Trump, Rubio og den 45-årige Ted Cruz, der leder af Tea Party-bevægelsen.

Cruz er baptist og imod homovielser, abort og en strammere våbenlov. Rubio ønsker at annullere præsident Obamas reform af det amerikanske sundhedsforsikringssystem.

En måling fra Iowa-avisen Des Moines Register og nyhedsbureauet Bloomberg viser, at 28 procent støtter Donald Trump. Derefter følger Texas-senatoren Ted Cruz med 23 procent og Marco Rubio, senator i Florida, med 15 procent.

Meteorologer har advaret om, at en større snestorm kan gøre det svært for vælgerne at komme til at stemme. Ved de såkaldte caucuses i Iowa er det borgere, der er registret som partimedlemmer, som har ret til at deltage.

Mange tusinde frivillige var søndag rundt og stemme dørklokker eller ringede vælgere op. Imens var kandidaterne i tv og radio konstant i den midtvestlige stat.

De fleste af de i alt tre demokratiske kandidater og de 12 republikanere holdt adskillige pressemøder hen over weekenden i kampen om at få en dominerende plads i mediedækningen.

Hos demokraterne er valget reelt et opgør mellem to kandidater: Hillary Clinton og Vermont-senatoren Bernie Sanders. De står til at få henholdsvis 45 procent og 42 procent af stemmerne.

/ritzau/Reuters