Seks gode nødder gavner helbredet

De smager godt, og du bør nyde dem med god samvittighed.

Fast ekspert på Ude og Hjemme og læge Jerk W. Langer fremhæver flere gode egenskaber ved nødder.

Vælg dem du bedst kan lide

Læge Jerk W. Langer mener, der er mange gode grunde til at spise nødder:

- Ny forskning viser, at dødeligheden falder og du bliver slankere, hvis du spiser nødder. Især falder faren for hjertedød og kræftdød dramatisk. Desuden falder risikoen for type 2-diabetes, galdesten og udposninger på tyktarmen.

Omtrent alle slags nødder er sunde, siger forskerne, herunder valnød, hasselnød, jordnød, pistacie, cashewnød, macadamia, pekan og mandel, selv om sidstnævnte ret beset ikke er en nød, men en frugt. Og jordnød er botanisk set en bælgfrugt ligesom bønner og ærter. Men fælles er at de alle er sunde.

Er dit smørforbrug for højt – se seks alternativer på udeoghjemme.dk

Seks gode nødder

Valnød

Indeholder mange sunde omega-9-fedtsyrer ligesom olivenolie. Desuden den særlige omega-3-fedtsyre ALA, som kroppen omdanner til fiskeolier. Dæmper betændelse i kroppen, så åreforkalkning bliver mindre farlig. Forbedrer blodets kolesterolbalance.

Mandel

Kostfibrene blokerer optagelsen af en del fedt, så de mætter godt og kan indgå i en kaloriefornuftig kostplan, selv om de på papiret tilfører mange kalorier. Mandlens vitamin E sænker faren for demens.  

Pistacienød

Tilfører antioxidanten lutein, som er god for øjnene ved at beskytte mod solens ultraviolette stråler samt sænke faren for forkalkning på nethinden. Sænker desuden kolesteroltallet.

Se lækker opskrift på myslibar med nødder på udeoghjemme.dk

Jordnød

Kulhydraterne i jordnød er af den langsomme type, det giver mindre udsving i blodsukkeret, og du føler dig mæt i længere tid. Et spændende stof i jordnødden er resveratrol, også kendt fra rødvin, som formentlig beskytter mod hjertesygdom og måske aldring.

Hold igen med saltede peanuts, der kan presse blodtrykket op, hvis du er særlig saltfølsom.

Hasselnød

Er propfyldt med B-vitaminet folsyre, som kan forebygge fosterskader. Måske sænker folsyre også faren for blodpropper, demens og depression. Det store indhold af kalium, magnesium og calcium er med til at sænke blodtrykket.

Pecannød

Har et af de højeste indhold af antioxidanter i planteverdenen. Forhindrer åreforkalkning og forebygger dermed blodpropper. Indeholder desuden fytosteroler, der reducerer kolesteroltallet

Af Jerk Langer, Ude og Hjemme, redigering Mette Skøtt, udeoghjemme.dk, NewsDesk Aller Media.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip