Selskab forventer blodtest for kræft i 2019

Skrevet af admin

11/01/2016

Dagens topnyheder

Illumina, et bioteknologisk selskab i USA, forventer at have en test til afsløring af kræft klar om tre-fire år.

En blodprøve skal kunne afsløre folkesygdommen hos personer, som ikke har symptomer på kræft.

Søndag har selskabet meddelt, at det har grundlagt et nyt selskab, Grail, som med en finansiering på 100 millioner dollar, 683 millioner danske kroner, skal videreudvikle testen.

Illumina er hovedejer, mens en række investorer bidrager med mindre beløb, herunder grundlæggeren af nethandelforretningen Amazon.

Grail bygger på Illuminas ekspertise inden for sekvensering af dna, så man kan skanne for kræftgener, der bevæger sig rundt med blodet.

Man håber at kunne spore tidlige stadier af kræft, så man hurtigere kan igangsætte behandling.

Flere bioselskaber udvikler allerede på blodtest, der skal kunne spore kræft, men de er hovedsageligt rettet mod patienter, som allerede er diagnosticeret med sygdommen.

Eksperter siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det vil kræve omfattende kliniske prøver, før man kan fremlægge tilstrækkeligt med beviser til, at metoden eventuelt kan blive fast led i screeningen for kræft.

Pathway Genomics, et andet selskab, sendte sidste år et lignende produkt på markedet, men uden at have løftet denne kliniske bevisbyrde.

Illumina begyndte arbejdet på den ny test for halvandet år siden, siger bestyrelsesformanden i Grail, Jay Flatley, som også er administrerende direktør i Illumina.

Grail planlægger at udføre kliniske test af metoden på 300.000 stykker menneskeligt arveanlæg.

Prisen på sekvensering af dna falder løbende, og Illumina satser på, at prisen på blodtesten kan ende på 500 dollar, svarende til cirka 3400 danske kroner.

/ritzau/Reuters