Selv på ferien er der økonomi på Yellens skema

Det bliver hende, der skal hjælpe amerikansk økonomi med at smide de krykker, som den har støttet sig til siden 2008, hvor Ben Bernanke første gang begyndte at foretage de støtteopkøb i obligationsmarkedet, som siden er blevet forlænget igen og igen - og igen. Og det bliver Janet Yellen, der skal styre pengepolitikken i et land, der er på randen af kaos, hver gang der skal træffes politiske beslutninger om økonomien.

Men heldigvis er Janet Yellens CV lige så imponerende, som opgaven er overvældende. Hun er langt fra nogen grønskolling i Fed, faktisk har hun været Ben Bernankes højre hånd siden 2010, og hun har på intet tidspunkt været bange for at gøre sin indflydelse gældende.

Fra 1994 til 1997 talte hun som medlem af medlem af Federal Reserve Board of Governors imod daværende formand Alan Greenspans ambition om, at inflationen skulle holdes så tæt på nul som muligt. Hun vandt og fik efter mange år ændret USA's inflationsmål til at være to procent. Netop hendes bekymring for arbejdsløshed og mere afslappede forhold til inflationen er noget af det, der bekymrer republikanerne mest.

I 2007 kæmpede hun mere forgæves end mod Alan Greenspan. Det var inden de såkaldte subprime-lån var begyndt at smuldre, inden sammenbruddet på det amerikanske ejendomsmarked og mere end et år inden finanskrisen tog livet af Lehman Brothers.

»Når vi taler om trusler mod væksten, føler jeg stadig, at der er en 600-pund tung gorilla i rummet - og det er boligmarkedet,« sagde Janet Yellen den 27. juni.

Få måneder efter viste de AAA-ratede pakker af obligationer, som havde skabt en amerikanske boligboble, at de på ingen måde kunne leve op til deres flotte kreditkarakter.

Janet Yellen er 67 år, født i Brooklyn og gift med nobelpristager i økonomi, Georg Akerlof, som hun meget sigende mødte i Federal Reserves kantine. Netop kantinen bruger hun faktisk, som et af de eneste medlemmer fra Feds bestyrelse med den begrundelse, at hun gerne vil høre detaljer og mærke tankegangen hos de 'menige' medarbejdere i centralbanken.

Sønnen Robert Akerlof er gået i sine forældres fodspor og er assisterende professor i økonomi ved MIT Sloan School of Management Karriere. Når familien tager på ferie sammen medbringer de efter sigende en kuffert fuld af økonomi-bøger.

»De går aldrig i vandet. De sidder og kigger på vandet, læser og skriver, og de er meget glade,« fortæller Christine Romer, der er en gammel ven af familien og tidligere chef for Obamas råd af økonomiske rådgivere ifølge Politico.com. Janet Yellen var selv leder af det økonomiske råd under præsident Bill Clinton.Janet Yellen trådte sine økonomiske barnesko på Brown University på Rhode Island fulgt af en Ph.D fra Yale i 1971. Hendes vejleder var den verdenskendte økonom James Tobin, som efterfølgende bad hende udgive sine noter, så han kunne bruge dem i sin undervisning. Siden har hendes akademiske karriere bragt hende forbi en stribe af verdens mest anerkendte universiteter herunder London School of Economics, Berkeley og Harvard.

På sidstnævnte underviste hun i øvrigt tidligere finansminister og økonomisk rådgiver for Obama, Larry Summers, der indtil for få uger siden blev betragtet som favorit til at overtage Fed-lederskabet efter Ben Bernanke.

Om Janet Yellen fortsat vil have fritid efter den første februar står hen i det uvisse. Indtil videre har hendes travle hverdag stadig rummet plads til en række fritidsinteresser. Udover økonomibøger læser hun gerne russisk litteratur, hvilket var blandt hendes bifag på universitetet, hun går på vandreture, løbetræner og laver mad. Og så deler hun en hobby som frimærkesamler med sin mand.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip