Selv pandaerne gik i panik under jordskælv

Den jordskælvsramte og bjergrige region Lushan, nær byen Yaan tæt ved skælvets epicenter, er også hjemsted for en stor gruppe pandabjørne, som lever under opsyn i et reservat uden for Yaan.

En beboer i området beskrev søndag overfor AFP sin oplevelse af jordskælvet med følgende ord: »Det var som om, hele bjerget blev levende«.

Men også de 60 fritlevende pandaer i reservatet mærkede rystelserne og gik ifølge medarbejdere i panik og søgte tilflugt højt oppe i toppen af områdets træer.

AFP skriver, at de ansatte i reservatet har taget billeder af pandabjørnene, der hænger og svajer i toppen af grantræer, mens de klamrer sig til stammerne.

Ingen af de sjældne pandaer kom noget til ved jordskælvet, som til gengæld ramte befolkningen hårdt.

Mindst 188 har ifølge de seneste opgørelser mistet livet, og flere end 11.000 er kvæstet, og arbejdet med at få nødhjælp og udstyr frem til de isolerede egne hæmmes af blokerede veje, af regn, jordskred som følge af mange og kraftige efterskælv samt ikke mindst store trafikpropper.

Redningshold må bevæge sig frem til fods for at nå afsides liggende landsbyer, men støder også på svære forhindringer i landskabet.

De kinesiske myndigheder har reageret hurtigt på katastrofen og har ifølge BBC sendt mindst 18.000 soldater og redningsarbejdere til regionen for at få reddet så mange overlevende som muligt ud af ruiner indenfor de 72 timer, der anses som afgørende for at redde liv i den slags situationer.

»Det største problem er, at de hårdest ramte områder er spredt ud i bjergene, og det er meget svært for redningsfolk at få de tilskadekomne ud derfra,« siger Zhou Shaohua, overlæge ved Folkets Hospital i Lushan, til AFP.

»Det tager timer for dem at være i stand til at nå frem til et sted, hvor de kan få fat på et køretøj,« siger han.

»En kvinde ved navn Zhu siger: »Jeg tør ikke gå nogen steder i nærheden af en bjergside, og mange mennesker er bekymrede over, at regnen vil bringe mere ødelæggelse,« siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip