Selvransagelse i K over skattepolitikken

Både Venstre og de Konservative har ellers igennem længere tid tordnet imod Skats metoder under skatteminister Holger K. Nielsens (SF) ledelse, men ifølge Brian Mikkelsen (K) stod VK-regeringen selv fadder til flere af de regler, som danner grundlag for kritikken.

»Vi gik for langt i den borgerlige regering, og det startede nok med indsatsen mod de multinationale selskaber, hvor man gav meget vide beføjelser, og det har den nuværende regering bare accelereret, blandt andet i forhold til at lade Skat gå ind i folks baghaver, men nogle af tingene har vi også selv medvirket til. Derfor må vi sige stop og rulle de ting tilbage,« siger Brian Mikkelsen til Berlingske.

Under Folkemødet på Bornholm vil den konservative partiformand, Lars Barfoed, præsentere en syvpunktsplan med forslag til regelændringer. Brian Mikkelsen peger blandt andet på, at VK-regeringen forringede mulighederne for, at virksomheder kan få sagsomkostningerne dækket, selv om de vinder over Skat, og at de borgerlige var med til at indføre en række bemyndigelser til Skat, så de kan få adgang til borgeres personlige oplysninger uden retskendelse.

»Skats bemyndigelser går længere end politiets, som eksempelvis skal have dommerkendelse for at foretage telefonaflytning og forlange rejseoplysninger udleveret, og det er himmelråbende i et retssamfund, at det er sådan, og derfor skal det ændres. Det er udtryk for en selvransagelse om, hvor langt en borgerlig regering skal gå i forhold til at krænke borgernes retssikkerhed,« siger han.

Brian Mikkelsen henviser til en række af de enkeltsager, som har været fremme, hvor blandt andre den kendte erhvervsmand Jesper »Kasi« Nielsen er blevet presset til at betale penge under trusler om yderligere skattesmæk til både ham og hans familie.

»De bruger metoder, som slet ikke er retfærdige i et retssamfund. De har blandt andet indefrosset advokatsalæret til en kvinde, som havde sendt det videre til sin advokat, fordi de mente, hun skyldte dem penge. Der er stribevis af sager,« forklarer Brian Mikkelsen.

I Venstre mener skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V) også, at Skat har alt for vide rammer, og han erklærer sig enig i langt størstedelen af den konservative syvpunktsplan, men han vil ikke erkende et medansvar for situationen.

»For mig er det her ikke et spørgsmål om historieskrivning. Vi må bare konstatere, at der er en række sager, hvor Skat fremturer på helt groteske måder, som er beskrevet i medierne,« siger han.

Spørgsmål: Er det ikke mest fair over for vælgerne, at I erkender, at I selv var med til at vedtage flere af de regler, som I kritiserer så hårdt?

»Det er ikke afgørende for mig, om en regel er indført på det ene eller det andet tidspunkt. Jeg konstaterer bare, at der er nogle udfordringer med retssikkerheden på skatteområdet, og det er vi nødt til at forholde os til,« siger Torsten Schack Pedersen.

Skatteminister Holger K. Nielsen afviser, at Skats metoder strider mod retssikkerheden, men han mener, at Venstre bør erkende, at de har et medansvar for enkeltsager, som de selv har været med til at kritisere.

»Den nuværende regering overtog noget af en rodebutik på skatteområdet. De borgerlige havde fået blandet ministerium og Skat sammen, og mange af de sager, der er fremme i medierne, er jo nogle, der er startet under de tidligere Venstre-ministre. Så jeg synes egentlig, det ville være på sin plads, at de tog et kig i historiebogen. De har jo for pokker selv skrevet det første kapitel,« siger skatteministeren til Berlingske.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip