Senator roser Danmark: Men mener vi er for dovne

Hvad kan vi lære af Danmark?

Sådan spørger den amerikanske senator Bernie Sanders i et debatindlæg på den populære netavis Huffington Post.

Rigtig meget, lader svaret til at være, for senatoren roser det danske samfund til skyerne i indlægget, der er blevet delt mere end 7.500 gange på Facebook.

Indlægget afføder en del debat på sitet. I skrivende stund har 2.034 brugere af Huffington Post kommenteret på senatorens betragtninger om lille Danmark.

Sanders skriver sine rosende ord på baggrund af et besøg fra den danske ambassadør til USA, Peter Taksøe-Jensen. Ambassadøren har været med på besøg i flere byer i senatorens hjemstat Vermont. Her har han ifølge Sanders talt for fulde huse om, hvordan vi gør tingene her i Danmark.

Især bliver det danske sundhedssystem fremhævet som meget velfungerende. Sanders er imponeret over, at alle er dækket af en offentlig sundhedsforsikring.

Danskerne også mere tilfredse med sundhedssystemet, end amerikanerne er, og så det kan endda betale sig, understreger senatoren.

- Interessant nok er det danske sundhedssystem, på trods af den universelle dækning, langt mere økonomisk effektivt end vores. De bruger omkring 11 procent af deres BNP på sundhed. Vi bruger næsten 18 procent, lyder det.

Men ikke alle læserne synes, det danske samfund er lige så smart, som Sanders gør, og især den høje danske skat er noget, der debatteres lystigt.

Og så er der gang i en diskussion, vi udmærket kender herhjemme fra:

- Mange borgere er for dovne til at hjælpe andre eller til at gøre det rigtige. Så potentialet for snyd og for at være direkte doven, vil være nemmere end at trække sin egen vægt i samfundet, skriver eksempelvis brugeren "back ups".

Ud over sundhedssystemet er der også roser fra Bernie Sanders til blandt andet den danske model for arbejdsløshedssikring, barselsorlov og uddannelse betalt gennem skatten.

Læs Bernie Sanders indlæg og de mange kommentarer her

 

Dagens Gossip