Senatorer sender Brasiliens præsident for rigsretten

Brasiliens senatorer har med et flertal på 55 mod 22 besluttet at stille præsident Dilma Rousseff for en rigsret, skriver Reuters.

Afstemningen i Senatet blev gennemført efter en historisk 22 timer lang maratondebat og betyder, at præsidenten suspenderes. Vicepræsident Michel Temer overtager hendes post. Han ventes at udpege en ny regering inden for kort tid.

Han har et erklæret mål om at bekæmpe landets økonomiske krise, der har ført til den værste regression i årtier,

En afstemning i underhuset om at stille Rousseff for en rigsret fandt sted 17. april. Her sagde et meget stort flertal ja til at stille præsidenten for retten.

Afstemningen i Senatet, hvor udfaldet blev hyldet med klapsalver af de fleste senatorer, betegnes som et politisk jordskælv.

En retssag mod Rousseff kan nu vare i måneder.

I et sidste forsøg på at stoppe processen havde Rousseff henvendt sig til den brasilianske højesteret, som dog ikke kom hende til undsætning.

Debatten i Senatet blev indledt klokken 15 dansk tid onsdag og sluttede med afstemningen sent torsdag formiddag.

Alle 81 medlemmer af Senatet havde mulighed for at bidrage til debatten. Allerede inden Senatet samledes, havde et flertal af politikerne givet til kende, at de ville stemme for at stille Rousseff for en rigsret.

Rousseff anklages for på ulovlig vis at have sikret sig finansiering til sit budget i 2014, før hun blev genvalgt til posten. Anklagen lyder, at hun har hentet penge fra statsbanker til at fylde huller i budgettet. På den måde har hun ifølge kritikerne sminket på sine politiske bedrifter.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip