Senatsudvalg i Brasilien vil have præsident for rigsret

Et udvalg i det brasilianske senat har torsdag stemt for at stille landets suspenderede præsident, Dilma Rousseff, for en rigsret.

Dermed er processen ved at nærme sig afslutningen og Rousseff er et skridt nærmere på at blive afsat fra præsidentposten.

Hun er anklaget for at have brudt budgetreglerne. I maj blev det besluttet at suspendere hende fra posten i 180 dage.

Senatsudvalgets beslutning var ventet. Den kommer dagen inden OL indledes i Rio de Janeiro. Rousseff har på forhånd meddelt, at hun ikke vil deltage i åbningsceremonien.

Af de 21 medlemmer i senatsudvalget stemte 14 for at stille den suspenderede præsident for en rigsret. Fem stemte imod, mens to undlod at stemme.

Udvalgets anbefalinger er ikke bindende, men vil sende et stærkt signal til det øvrige senat, som skal stemme om spørgsmålet tirsdag.

Hvis Senatet beslutter sig for at indlede en rigsretssag, er det ventet, at der vil falde dom i slutningen af måneden. Rousseff kan blive definitivt afsat 29. august, skriver flere nyhedsbureauer.

Truslen om en rigsretssag mod Rousseff hviler på anklager om, at hun i sin tid som præsident har forbrudt sig mod budgetreglerne.

Gennem lån i statsejede banker blev de nationale regnskaber angiveligt sminket, så de så bedre ud, end de reelt var. Det skete på et tidspunkt, hvor Rousseff kæmpede for at blive genvalgt ved valget i 2014.

Dilma Rousseff har afvist alle anklager og henvist til, at tidligere regeringer har anvendt samme regnskabsmetoder. Hun har desuden sagt, at hun er offer for "et kup".

/ritzau/AFP

Dagens Gossip