Sendte 125.000 i dødslejre: Top-nazist meldes død

Skrevet af admin

02/12/2014

Dagens topnyheder

Alois Brunner, en af verdens mest eftersøgte krigsforbrydere, døde efter alt at dømme for mindst fire år siden i Syrien.

Det beretter nazijæger-organisationen Simon Wiesenthal-centret.

Østrigske Alois Brunner arbejdede tæt sammen med Adolf Eichmann, der betegnes som en af arkitekterne bag holocaust. Brunner menes at have haft ansvaret for at sende over 125.000 europæiske jøder til nazisternes udryddelseslejre under Anden Verdenskrig.

Efter krigen flygtede Brunner fra Tyskland til Egypten og ankom til Syrien i 1954 ifølge Simon Wiesenthal-centret.

I Syrien fik han ny identitet og blev ansat som terror- og sikkerhedsekspert af den daværende præsident Hafez al-Assad, der er far til landets nuværende præsident, Bashar al-Assad.

I 2003 blev den aldrende nazileder angiveligt set på et hotel i den syriske hovedstad, Damaskus. Det blev dengang omtalt i det tyske magasin Der Spiegel.

Syrien har altid benægtet, at Brunner opholdt sig i landet, men en af hans tidligere nazikolleger bekræftede kort inden sin død i 1997 over for en fransk efterretningstjeneste, at Brunner opholdt sig i det mellemøstlige land, der i dag er hærget af krig.

Ifølge kollegaen Ernst Remer handlede Brunner med våben gennem et firma ved navn Orient Trading Company i Syrien.

Den nu formentlig døde krigsforbryder er flere gange blevet udsat for attentater, hvor han har mistet fingre og et øje. Begge gange skete det via brevbomber, som formodes at være blevet afsendt af den israelske efterretningstjeneste Mossad.

Tyske efterretningstjenester har også holdt øje med Brunner. Det var dem, der for fire år siden orienterede Simon Wiesenthal-centret om, at Brunner var død i en alder af 98 år.

Centret har de seneste år forsøgt at få bekræftet Brunners død, men krigen i Syrien har vanskeliggjort arbejdet.

- Jeg er næsten helt sikker på, at han ikke længere er i live, siger lederen af centret.

Brunner blev i 1954 idømt dødsstraf in absentia ved en fransk domstol for forbrydelser mod menneskeheden.

/ritzau/Reuters