Senegal indleder krigsforbrydersag mod Afrikas Pinochet

Skrevet af admin

20/07/2015

Dagens topnyheder

Senegal indleder mandag en historisk straffesag mod Hissène Habré, den tidligere præsident i Tchad, som står anklaget for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Den 72-årige ekspræsident, som er blevet døbt "Afrikas Pinochet", har siddet i husarrest i det vestafrikanske land siden sommeren 2013.

Det er første gang, at en afrikansk despot stilles retligt til ansvar i et andet afrikansk land.

Det var Human Rights Watch, som døbte Tchads ekspræsident "Afrikas Pinochet".

Menneskeretsgruppen siger, at adskillige tusinder blev dræbt under Habrés otte år lange og meget repressive styre, hvor rivaliserende etniske grupper blev holdt nede med hårde metoder.

En sandhedskommission, som blev nedsat efter Habrés exit i 1990, fastslog, at 40.000 blev dræbt.

I den aktuelle retssag står Hissène Habré anklaget for forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og tortur.

Sagen føres ved en særlig domstol under Den Afrikanske Union efter aftale med Senegal og med en dommer fra Burkina Faso.

Hissène Habré har boet i Senegal, siden han blev væltet i 1990, og det vestafrikanske land har udsat sagen i en årrække.

Domstolen indleder sagen på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Den Afrikanske Union (AU) og Den Internationale Straffedomstol (ICC) er iskoldt.

Unionen beskylder ICC for udelukkende at gå efter afrikanske ledere, mens stormagter som USA, Kina og Rusland har afvist at lade deres politiske ledere være underlagt domstolens jurisdiktion.

Hissène Habré har nægtet at møde op til høringer. Han anerkender ganske enkelt ikke domstolens legitimitet, fortæller en af hans advokater, Ibrahima Diawara, til nyhedsbureauet AFP.

Senegal har været tvunget til at gennemføre lovændringer for at sagen mod Habré kan føres i landet.

Anklageren, Mbacke Fall, fortæller, at man har hørt fra pårørende til 2500 ofre, siden efterforskningen blev indledt i 2013.

Flere end 4000 "direkte eller indirekte" vidner er registreret, og retten skal høre 100 vidner over tre måneder.

Hvis Habré bliver dømt, risikerer han fra 30 år fængsel til fængsel på livstid i Senegal eller et andet land i AU.

/ritzau/AFP