Sent comeback redder Hollands VM-liv

29/06/2014

Et straffesparkmål af indskiftede Klaas-Jan Huntelaar dybt inde i overtiden sikrede Hollands fortsatte deltagelse ved VM i Brasilien.

Viceverdensmestrene vaklede ellers søndag aften på randen af knockout i 1/8-finalen mod Mexico og var bagud med 0-1 indtil det 88. minut.

Men Wesley Sneijder udlignede på en flot halvflugter, og to minutter inde i dommerens tillægstid fik Arjen Robben så endelig det straffespark, han havde søgt efter i det meste af kampen.

Det var rutinerede Rafael Márquez, der sluttede sit fjerde - og formentlig sidste - VM med den tackling, der kom til at koste Mexico den videre deltagelse i turneringen.

Hollænderne kan være stolte af det utrolige comeback i en kamp, der bar præg af de 38 graders varme i Fortaleza, som flere af spillerne havde svært ved at klare.

Det så ud til at være et gyldent mål, som Giovanni dos Santos lavede for Mexico få minutter inde i anden halvleg, da han på et præcist langskud sendte bolden i nettet bag Jasper Cillesen og dermed gav Mexico belønning for at være det mest aggressive af de to hold.

Men i den sidste ende var det altså ikke nok for mexicanerne, der igen faldt i 1/8-finalen som så ofte før. Holdet er kun nået i kvartfinalen to gange, i 1970 og 1986, og begge gange havde holdet fordel af hjemmebane.

Holland fortsætter nu VM-festen, og spillerne er formentlig ligeglade med, at de har fået kritik for den afventende, "uhollandske" spillestil baseret på kontrastød, som træner Louis van Gaal har introduceret op til denne slutrunde, og som igen blev praktiseret mod Mexico.

Men det var let at forstå, at hollænderne havde svært ved at tage de lange, krævende løb under de særprægede klimatiske betingelser i Nordøstbrasilien.

De sjældne fremstød blev valgt med omhu, og som hovedregel måtte Robin van Persie og Arjen Robben nøjes med hinandens selskab, når de udfordrede Mexicos stærke forsvar.

Men van Persie havde ingen god dag, og det var bemærkelsesværdigt, at Manchester United-stjernen blev hevet ud og erstattet af Huntelaar et kvarter før tid, da holdet desperat jagtede udligningen.

Mexicanerne havde lettere ved at kapere varmen og var også klart bedst frem til 1-0-scoringen. Mellemamerikanerne havde bedre sammenhæng i spillet, og keeperen Guillermo Ochoa leverede storspil i den anden ende.

Men alligevel var det Holland, der med en kraftanstrengelse spillede sig i kvartfinalen, hvor holdet vil være klar favorit mod Grækenland eller Costa Rica.