Separatister: Giv os våbenhvile og få adgang til flyvrag

Skrevet af admin

20/07/2014

Dagens topnyheder

Prorussiske separatister garanterer for internationale eksperters sikkerhed ved ulykkesstedet i det østlige Ukraine, hvor et malaysisk passagerfly med 298 mennesker om bord torsdag styrtede ned - efter alt at dømme efter at være blevet ramt af et missil.

Men som modydelse kræver de, at regeringen i Kijev går med til en våbenhvile.

Det siger en separatistleder fra den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk søndag morgen, efter at separatisterne og Rusland er blevet udsat for hård international kritik for at hindre efterforskningen af flykatastrofen og decideret ødelægge bevismateriale.

- Vi erklærer, at vi vil garantere for internationale eksperters sikkerhed på stedet, så snart Kijev skriver under på en våbenhvileaftale, siger Andrej Purgin, vicepremierminister i den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk.

Hvis den ukrainske regering ikke går med til øjeblikkeligt at lade våbnene tie, vil det give et indtryk af, at regeringen består af "farlige galninge, blodtørstige sindssyge, som ikke bare er farlige for indbyggerne i Donbass, men også for verdenssamfundet", siger han.

En ensidig våbenhvile, som Ukraines præsident, Petro Porosjenko, erklærede i juni i det østlige Ukraine, holdt kun i 10 dage, fordi separatisterne blandt andet har nægtet at lade sig afvæbne.

Hverken redningsfolk, eksperter eller observatører fra OSCE har hidtil kunnet få uhindret adgang til det sted, hvor MH17 styrtede ned i Donetsk-regionen tæt på grænsen til Rusland.

Lørdag prøvede OSCE-folkene atter at inspicere vragdelene, men blev stoppet af bevæbnede mænd fra den selvudråbte separatistrepublik i området, omend observatørerne efter eget udsagn fik set mere end dagen i forvejen.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har opfordret oprørerne til at samarbejde om opklaringen af flystyrtet, men har samtidig advaret imod, at der bliver draget forhastede konklusioner.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters arbejdes der på en resolution i FN's Sikkerhedsråd, som fordømmer nedskydningen af flyet, og som kræver, at de bevæbnede grupper i området giver internationale efterforskere adgang til ulykkesstedet.

Det er Australien, der har fremsat resolutionsudkastet, som ifølge diplomater allerede kan komme til afstemning i Sikkerhedsrådet mandag. 28 australiere døde i flystyrtet.

/ritzau/AFP