Serbien lukker grænsen for lastbiler og varer fra Kroatien

Kroatien forbyder både serbiske statsborgere og serbiske biler at køre ind på dets territorium. Det oplyser det kroatiske grænsepoliti til Reuters, efter at Serbien har forbudt alle lastbiler, der er indregistreret i Kroatien, at køre over dets grænser.

- Personer med serbiske pas eller med biler, de er indregistreret i Serbien, kan ikke komme ind i Kroatien. Dette forbud gælder indtil noget andet oplyses, siger det kroatiske grænsepoliti i Bajakovo. Det er her den vigtigste grænseovergang mellem de to tidligere jugoslaviske republikker ligger.

Regeringen i den serbiske hovedstad, Beograd, besluttede onsdag, at lastbiler, som er indregistreret i Kroatien, ikke må komme ind i Serbien.

- Det gælder også for enhver lastbil, der fragter kroatisk producerede varer, siger den serbiske indenrigsminister, Nebojsa Stefanovic.

Tiltaget er en reaktion på, at EU-landet Kroatien har skærpet kontrollen ved den serbiske grænse, efter at et stort antal flygtninge og migranter har anvendt overgangen til at komme ind i EU.

Flere end 30.000 flygtninge og migranter fra blandt andet Mellemøsten er ankommet til Kroatien, efter at Ungarn lukkede sin grænse til Serbien for godt en uge siden.

Den serbiske beslutning var ventet, efter at landet havde givet Kroatien indtil midnat onsdag aften til at genåbne grænseovergangene. Ellers ville Serbien indføre "politiske, juridiske og økonomiske" tiltag som gengæld.

Kroatiens premierminister, Zoran Milanovic, vil ikke rette ind.

- Kroatien er medlem af EU. Serbien kan ikke, selv om de ønsker det, indføre tiltag mod Kroatien, fordi vi har en aftale med EU. Uanset hvad Serbien gør, eller overvejer at gøre, vil det være i konflikt med EU, og jeg er sikker på, at det ønsker Serbien ikke, sagde han onsdag.

Krisen mellem de to lande har vokset sig til en størrelse, hvor iagttagere ifølge Reuters betegner den som den største siden begyndelsen af 1990'erne, hvor krigen i det tidligere Jugoslavien brød ud.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip