Serbien og Kosovo sikrer historisk aftale

Aftalen, der er kommet på plads med EU som mægler, skal lægge låg på de længerevarende spændinger, der har hersket mellem de to lande, og den kan på sigt være med til at sikre Serbien optagelse i EU.

Aftalen bliver bekræftet af både Kosovos integrationsminister, Vlora Citaku, som på sin Twitter-profil skriver »Og der er hvid røg«, og EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashtons, kontor, der kalder aftalen »et vigtigt skridt«. Forhandlingerne har stået på i omkring seks måneder.

Kosovo løsrev sig fra Serbien i 2008, og mens mange lande anerkender landet som selvstændigt, har Serbien ikke accepteret det.

Ifølge flere medier vil aftalen blandt andre tackle problemerne med det serbiske mindretal, der bor i Kosovo, især i den nordlige del af landet, ligesom den skal gøre integrationen af det unge land lettere.

Serbien skal normalisere forholdet til sin nabo, inden drømmen om et optag i EU kan komme på tale, og der er forsoningsaftalen et helt afgørende skridt.

Forhandlingerne brød seneste sammen i begyndelsen af april, hvor Serbiens premierminister, Ivica Dacic, og Kosovos premierminister, Hashim Thaci, forhandlede i Bruxelles.

»Kløften mellem de to er meget smal, men dyb,« skrev Ashton i en udtalelse i kølvandet på de frugtløse forhandlinger, der varede mere end 12 timer.

Herhjemme glæder europaminister Nicolai Wammen (S) sig over aftalen, som han betegner som et historisk gennembrud. Europaministeren mener, at landene med aftalen er kommet et skridt nærmere EU.

»De to lande har med aftalen i dag klart signaleret, at de har valgt deres fremtid i EU. Det skal vi bakke op om. På rådsmødet på mandag vil jeg sammen med mine kollegaer tage hul på drøftelserne af begge landes videre EU-tilnærmelse. Serbien står over for at begynde EU-optagelsesforhandlinger, og Kosovo håber på start af forhandlinger om en Stabiliserings- og Associeringsaftale. Jeg vil arbejde for, at vi til juni kan komme videre i vores forhandlinger med begge lande,« siger Nicolai Wammen i en pressemeddelse.

Dagens Gossip