Serbisk premierminister fordømmer massakre i Srebrenica

Skrevet af admin

11/07/2015

Dagens topnyheder

Serbiens premierminister, Aleksandar Vucic, fordømmer lørdag den "uhyrlige forbrydelse", der fandt sted i Srebrenica.

Fordømmelsen kommer ifølge nyhedsbureauet AFP i et åbent brev forud for mindehøjtideligheden 20 år efter, at tusindvis af muslimer blev dræbt af bosnisk-serbiske soldater i Srebrenica.

Massakren betegnes som den værste krigsforbrydelse siden Anden Verdenskrig.

Serbiens regering har besluttet, at premierminister Aleksandar Vucic, skal repræsentere landet ved weekendens ceremoni i Srebrenica. Det bliver vurderet som en åbning i det spændte forhold mellem parterne på Balkan.

- Der findes ikke ord, som kan udtrykke den sorg og smerte, som ofrene har lidt, og den vrede og bitterhed som rettes mod dem, der begik den uhyrlige forbrydelse, skriver Vucic i det åbne brev.

- Serbien fordømmer klart og utvetydigt denne forfærdelige forbrydelse og føler afsky for alle, der tog del i den og vil fortsætte med at bringe dem for retten, hedder det videre.

Aleksandar Vucic undgår som alle andre serbiske og bosniske ledere gennem årene at kalde massakren for et folkedrab, sådan som to internationale domstole har gjort det.

Danmarks ambassadør i Serbien og Bosnien-Hercegovina, Michael Borg-Hansen, som skal repræsentere den danske regering i Srebrenica, siger, at diskussionen om folkedrab er yderst følsom, og at serberne ikke vil have det prædikat hængende på sig.

Krigen i Bosnien, der efter Jugoslaviens kollaps i 1991 hærgede i årene 1992 til 1995 mellem kroater, muslimer og serbere, kostede omkring 100.000 mennesker livet.

/ritzau/