Sex-tiltalt psykiater kræves idømt ubetinget fængsel

Skrevet af admin

09/05/2016

Dagens topnyheder

En 49-årig psykiater skal idømmes mellem otte og ti måneders ubetinget fængsel for at have misbrugt sin stilling til at skaffe sig sex med en psykisk syg patient.

Det siger anklager Dorthe Lysgaard under sin procedure i Retten i Aarhus.

Psykiateren er tiltalt for at have misbrugt en patients behandlingsmæssige afhængighed i perioden fra oktober 2013 til august 2014, mens psykiateren var ansat på Psykiatrisk Hospital i Risskov ved Aarhus.

Kvinden var i behandling for depression og personlighedsforstyrrelse, da forholdet tog en seksuel drejning.

Anklageren mener, det er en skærpende omstændighed, at psykiateren er dømt i en lignende sag, mens han arbejdede i Norge.

Han blev i 2010 idømt halvandet års fængsel og fik frataget autorisationen for mellem tre og fem tilfælde af samleje og oralsex med en patient i perioden fra 2005 til 2008.

- Han har for få år siden været slæbt igennem det samme i Norge. Han ved, det er strafbart. Ikke desto mindre gentager han historien og indlader sig på det spil, det er at forføre en patient, siger Dorthe Lysgaard.

Psykiateren gav den 38-årige kvinde penge til undertøj og til en tur i Djurs Sommerland sammen med børnene.

Anklageren mener, at psykiateren har manipuleret kvinden til at indgå et seksuelt forhold, som hun ikke ønskede.

- Ud fra de mails, vi kan se mellem parterne, er det tydeligt, at han er manipulerende. Han forsøger at plante en forelskelse. Han forsøger at lægge initiativet over på den forurettede og siger, at alt bliver godt, hvis hun siger ja - hun kan få sine børn hjem, og han vil behandle hende.

Psykiateren nægter, at han har haft et seksuelt forhold til kvinden, mens hun var hans patient.

Han henholder sig til, at han afsluttede behandlingen af kvinden i begyndelsen af juli 2014.

Det var kort tid derefter, at psykiateren flyttede ind hos kvinden, og det seksuelle forhold stod på.

Anklageren mener derimod, at et udskrivningsnotat viser, at patientforholdet først blev afsluttet i begyndelsen af august, og at det seksuelle forhold således stod på, mens kvinden var patient hos psykiateren.

Sagen har vakt røre både i lægekredse og blandt politikere på Christiansborg.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har således bebudet en lovændring, der betyder, at Sundhedsstyrelsen hurtigere kan fratage læger deres autorisation, hvis der er mistanke om, at de er til fare for deres patienter.

Desuden skal læger, der som i denne sag har mistet autorisationen i Norge, også automatisk miste autorisationen i Danmark.

Der ventes dom i sagen senere mandag.

/ritzau/