Sexolog: Her er sex trends for 2014

Vi er ved at have fået nok af sex overalt. Sex er i såvel mediebilledet og ikke mindst musikkens univers blevet en gigantisk faktor og fylder formentlig mere der, end sex gør i mange menneskers bevidsthed.

- Jeg tror, et mætningspunkt er nået her. Det bliver mere okay at melde ud, at man ikke går specielt meget op i sex, siger sexologen, der ikke vil undre sig, om vi kommer til at se en form for protestbevægelse, der påpeger, at den kraftige seksualisering er uægte og håndhæver retten til at være relativt uinteresseret.

- En anden reaktion på den kraftige seksualisering af vores fælles rum kunne meget vel være en tendens til, at seksualiteten igen blive mere privat – vi vil i højere grad forbeholde os ret til at stå fast på såvel blufærdighed som at frisind og eksponering og åben samtale om sex ikke er det samme.

Fræk erotisk massage – se to hede sexguides på Tidens Kvinders blog

Sex på film
Vi kommer til at se sex på film som aldrig før, og det har allerede taget gevaldigt fart, mener sexologen.

- Og her er vel at mærke tale om naturtro gengivelser uden spillefilmens sædvanlige normer og stereotyper, siger Sara Skaarup, der nævner den prisvindende franske ’Adeles liv’ om to teenageres lesbiske kærlighed som en af de film, er der med til at starte den nye bølge af nuanceret filmerotik. På kortfilmscenen herhjemme står unge Aske Bangs ’Ladyboy’ om transvestitten Kristian frem med et usædvanligt og følsom portræt af en mand med en anderledes seksualitet. ’Ladyboy’ udkommer nu også i hele norden.

Og ikke mindst bliver Lars von Triers meget hypede ’Nymphomaniac’ formentligt – og velfortjent – nok også en publikumsbasker, når den skyller ud over både ind- og udland det kommende år. - Filmene sætter emnemæssigt nye standarder indenfor graden af eksplicitte sexscener, vi kan se på film og i biografen. Sidstnævnte introducerer et hidtil ukendt mål af kendte skuespillere i reelle sexscener – også nyt, siger sexologen.

Kvinder uden photoshop
Efter et eskalerende forbrug af photoshop og alskens anden billedmanipulation, når det kommer til gengivelse af kvinder i reklamer og modelfotos.

- Flere og flere er ved at brække sig over fotomanipulerede kroppe og kunstighed. Diverse modbevægelser er kommet synes i året der gik, og jeg tror den bølge vil fortsætte, siger Sara Skaarup med tanke på blandt andet flere afslørende små film på Youtube, hvor det vises i hvilken grad, der rent faktisk laves om på modellers og kendtes udseende før udgivelse.

Kendte danske kvinder udviklede hashtagget #mitsandejegudenfilter og viste deres ansigt uden makeup for at punktere de idealforestillinger, som unge kvinder skaber om dem og et fejlfrit udseende.
- Et andet eksempel på en fornyet naturlighed er den nye version af bogen ’Kvinde kend din krop’, der ligefrem har som erklæret mål at give kvinden sin krop tilbage – som den er uden fotoshop.  Her vises kvinder som vi er, i close up absolut uden barbering og i de intime kringelkroge.

Her er mainstreamfilmene med ægte pornoscener – se listen på Q.dk

Mænd gider ikke mere pis
Nye toner i kønsdebatten, når mænd i højere grad tager ordet, er angiveligt også lige om hjørnet.

- Mon ikke 2014 bliver året, hvor mænd endelig tager til genmæle og ryster renommeet som både ofre og simpelt tænkende sexmonstre af sig? Tiden er moden til det, lyder fra sexologen.
Hun fremhæver spændende stemmer som Anders Haahr Rasmussen, der skriver om penisbeundring uden at være homoseksuel og om angsten for at blive misforstået når han flirter, nuancerer vores billede på, hvordan verden tager sig ud fra en mands synspunkt.

- Nye kritiske mandeblogs popper frem, og samtidig skyder mandegrupper nu op andre steder end i hovedstaden – også et tegn på, at en hel del mænd er klar til at arbejde for at finde deres form for maskulinitet, som er anderledes en den, som både 70´ernes bløde mænd og 50´ernes gammeldags mænd betrådte.

Handicappede, ældre og erotik
Vi vil samtidig se hidtil marginaliserede grupper fylde mere i den offentlige debat omkring seksualitet.

- Det har længe været tabu, at såvel ældre som handicappede også har et sexliv, men i kølvandet af kravet om større autenticitet i de tilgængelige erotiske udtryk, står også dette overfor at ændres, siger Sara Skaarup.
Hun fremhæver den fine billedbog ’Elsk hele livet’, der giver et indblik i hvad kønsliv kan være, når man kommer op i årene, og mener det er forventelig, at andre tiltag i samme stil vil følge.

Youtube-videoer som en lille film, hvor mennesker med væsentlige fysiske handicaps bliver tøjmodeller, er også med til at sætte en marginaliseret gruppe på landkortet i større grad end hidtil. De handicappede har også fået deres egen praktiske sexhjælp, Handisex, som meget vel kunne slå an i året, der kommer.

- Alt i alt tyder det på, at retten til at fremstå seksuel ikke længere i lige så høj grad skal betinges af skønhed og ungdom. Vi kan se frem til en nedtoning af den falske seksualitet og en fremtoning af noget mere autentisk og inkluderende, konkluderer sexologen.

Af redaktionen, Tidens Kvinder/NewsDesk Aller Media.

Dagens Gossip