SF åbner for ændring af lømmelpakken

Det kan meget vel være en god idé at ændre politiloven, så politiet skal udstede påbud, før det kan foretage såkaldte administrative frihedsberøvelser af eksempelvis demonstranter. Det mener SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

- Det er en af de måder, hvor man kan gøre det her lidt mere sikkert. Jeg er jo i hvert fald optaget af, at folk, der er i god tro, kan gardere sig imod at blive udsat for sådan noget, siger retsordføreren til Information.

SF-meldingen kommer, efter at chefjurist ved den borgerlig-liberale tænketank CEPOS Jacob Mchangama torsdag udsendte et notat, hvor han anbefaler en sådan ændring af politiloven.

Ifølge notatet er det "særdeles tvivlsomt", om de gældende regler er i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 5, der skal sikre den personlige frihed.

Politiet kan ifølge politiloven frihedsberøve forsamlingsdeltagere, der "giver anledning til fare for betydelig forstyrrelse af den offentlige orden eller fare for enkeltpersoners eller den offentlige sikkerhed".

Det kan vel at mærke ske, selv om politiet ikke forinden har udstedt et påbud, end ikke mundtligt, mod den aktivitet, der udgør en fare.

Og det er ifølge Jacob Mchangama ikke i overensstemmelse med en række domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Da VKO i 2009 vedtog lømmelpakken, var de daværende oppositionspartier imod.

I notatet fra CEPOS påpeger Jacob Mchangama, at partierne dengang fremsatte et ændringsforslag, der blandt andet indebar, "at der forud for en præventiv anholdelse skal være begået en strafbar handling eller foreligge et påbud fra politiet, som efterfølgende er blevet overtrådt".

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip