SF afviser betaling for hjemsendelse af kriminelle

Sådan lyder det fra SFs retsordfører, Karina Lorentzen (SF), om et forslag fra Dansk Folkeparti om at tilbyde penge til østeuropæiske lande for at modtage borgere, der har begået kriminalitet i Danmark.

»Det vil være en dårlig idé, da det kan skabe forkerte incitamenter,« siger Karina Lorentzen.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), har foreslået at tilbyde penge til blandt andre østeuropæiske lande for at modtage statsborgere, der er dømt for eksempelvis at have begået en serie af indbrud eller tricktyverier i Danmark.

Men Karina Lorentzen afviser forslaget, og siger, at EU-lande allerede er forpligtet til at tage imod udviste kriminelle.

Ifølge Politiken er antallet af østeuropæiske kriminelle i danske fængsler og arresthuse rekordstort. Kriminelle fra Østeuropa fylder cirka en tiendedel af de omkring 4.000 pladser i de danske fængsler.

Karina Lorentzen medgiver, at der er for mange østeuropæiske kriminelle i de danske fængsler, men siger, at regeringen har taget fat på problemet ved at oprette en særlig taskforce Hjemsendelse, der skal arbejde med at hjemsende kriminelle. Desuden er det besluttet at oprette tre udsendelsesafdelinger, hvor udenlandske kriminelle skal opholde sig, indtil de kan udvises til hjemlandet.

»Den nyoprettede taskforce Hjemsendelse har for nyligt hjemsendt 16 kriminelle, så vi har fået hul på bylden. Under de borgerlige var antallet af hjemsendte nul,« siger Karina Lorentzen.

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, siger til Politiken, at der er behov for »billigere fængselspladser, hvor vi ikke stiller den brede vifte af behandlingstilbud til rådighed for eksempelvis østeuropæere, som dybest set ikke har brug for det, idet de kun skal afsone, indtil de bliver sendt hjem«.

Karina Lorentzen mener, at tre nye udsendelsesafdelinger netop er løsningen.

»Det er udsendelsesafdelinger, hvor man kan målrette tilbud mod de indsatte - for eksempel undervise dem i hvordan man vender succesfuldt hjem. Vi er nødt til at tilbyde beskæftigelse eller et kursus af en slags. De skal ikke bare sidde og trille tommelfingre 24 timer i døgnet uden at lave noget. Det vil bare skabe et råt miljø, der ikke er til gavn for nogen, hverken de indsatte eller fængselsfunktionærer. Men de skal ikke have den store dyre palette af tilbud, som danske indsatte får,« siger hun.

Der er etableret en udsendelsesafdeling i Nyborg, og planen er at etablere yderligere to afdelinger som led i en aftale for Kriminalforsorgen, som regeringen har indgået med Enhedslisten, Konservative og Liberal Alliance.

Dagens Gossip