SF afviser hurtig afstemning om forbehold

Det er slet ikke tid til en folkeafstemning om Danmarks forbehold på forsvars- og retsområdet.

Det siger SF's EU-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, der samtidig understreger, at partiet vægter en "oplyst diskussion" i forbindelse med en folkeafstemning højere, end at man opfylder regeringsgrundlagets løfte om en afstemning i denne valgperiode.

Udmeldingen kommer efter, at Venstre nu har gjort sig til fortaler for en lynafstemning om forbeholdene på forsvars- og retsområdet, som partiet gerne så afholdt i forbindelse med eksempelvis næste års valg til EU-Parlamentet.

Men det ønsker SF ikke.

- Vi er enige i, at vi skal have en folkeafstemning på et tidspunkt. Men der sker så meget i EU lige nu, så diskussionerne vil blive blandet for meget sammen, siger Lisbeth Bech Poulsen og henviser til debatterne om en kommende traktat, patentdomstolen og parlamentsvalget.

- Der er en udvikling lige nu i EU, der er ret usikker, siger hun.

Spørgsmål: Men det er der vel hele tiden. Hvornår kan man sige, at "så, nu laver EU ikke rigtig noget, nu kan vi tage en afstemning"?

- Der vil jo altid være diskussioner af, hvad EU skal være. Men vi er i hvert fald ikke enige i, at det skal være sammen med EU-parlamentsvalg. Det skal have plads til sin egen diskussion, siger SF's EU-ordfører.

Spørgsmål: Kan man så nå det så inden for denne valgperiode?

- Parlamentsvalget er jo til næste år, og så er der stadig mere end et år til, der skal være folketingsvalg igen. Så det kan man i princippet godt.

Spørgsmål: Hvad mener du med, at man "i princippet" kan nå det?

- Det står i regeringsgrundlaget, at vi skal have en folkeafstemning. Jeg siger bare, at vi har så mange ting på programmet det næste år, at vi ikke synes, at vi skal have den før parlamentsvalget.

Spørgsmål: Er du åben for, at man ikke får gennemført en folkeafstemning inden næste folketingsvalg?

- Fra SF's side mener vi bare, at vi skal have så vigtig en afstemning på et tidspunkt, hvor der er god tid til det, og hvor der ikke er diskussioner om patentdomstol og traktat og parlamentsvalg inden for det næste år, siger hun.

Spørgsmål: Er det vigtigere med tid til debat, end at man når afstemningen i denne valgperiode?

- Hvis du sætter det sådan op, så ja. Så er det vigtigere, at man får en oplyst diskussion, siger Lisbeth Bech Poulsen til Ritzau.

/ritzau/

Dagens Gossip