SF: En skrottet PSO-afgift kan bremse grøn omstilling

Skrevet af admin

10/05/2016

Dagens topnyheder

Det må ikke gå ud over Danmarks omstilling til grøn energi, at regeringen har besluttet at afskaffe PSO-afgiften.

Sådan lyder det fra både Socialdemokraterne og SF, der frygter, at regeringen i samme omgang vil afskaffe ambitionerne om tusindvis af grønne job betalt af afgiften.

- Jeg er oprigtigt bekymret for, om det betyder, at vi dropper vores ambitioner om vedvarende energi i Danmark, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr.

Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht opfordrer regeringen til at indgå en bred aftale, som fastholder den grønne omstilling.

- Socialdemokratiet mener, at vi skal fastholde ambitionerne i energiforliget, som vil skabe tusindvis af grønne arbejdspladser.

- Det er vores klare udgangspunkt for forhandlingerne, at vi holder fast i den aftale, som allerede er indgået af et bredt flertal i folketinget, siger Benny Engelbrecht.

Regeringens mål er, at Danmark i 2050 skal være uafhængigt af fossile brændsler som kul, olie og gas. Den omstilling går indtægterne fra PSO-afgiften til.

Afgiften opkræves i dag på forbrugernes elregning, men fremover skal finansieringen til den grønne omstilling findes på finansloven. Men skal finansieringen hentes på indkomstskatten, så vil investeringer blive et debatemne i hver eneste finanslovsforhandling, mener Pia Olsen Dyhr.

- Jeg frygter også, at det kan blive en udfordring at holde investorerne til ilden og overbevise dem om, at Danmark er et land, der satser på grøn omstilling, siger Pia Olsen Dyhr.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) forsikrer derimod, at udfasningen af fossile brændsler vil fortsætte.

- Jeg har ingen problemer med, at prioriteringen af den grønne omstilling også kommer til at indgå på finansloven på samme måde som prioriteringen af udbygningen af sygehuse, køb af kampfly og investeringer i den generelle infrastruktur, siger han.

PSO-afgiften betales af borgere og virksomheder og ventes at indbringe mellem syv og otte milliarder om året frem til 2020. Den er skruet sådan sammen, at hvis elprisen falder to øre, stiger PSO'en med én øre. Og stiger elprisen, falder PSO-bidraget.

Ifølge Børsen er regeringens plan for finansiering at hæve bundskatten, men Lars Christian Lilleholt siger, at regeringen endnu ikke har taget stilling til, hvordan de manglende indtægter fra PSO-afgiften skal opvejes.

- Det vil vi tage i en drøftelse med Folketingets partier. Men det er afgørende for regeringen er, at det ikke bliver dyrere at være dansker, og at det ikke bliver dyrere at drive virksomhed, siger Lars Christian Lilleholt.

/ritzau/