SF: Folkeafstemning handler også om asyl

Mens de øvrige ja-partier har travlt med at betone, at den forestående folkeafstemning om retsforbeholdet på ingen måde handler om, at Danmark skal tilslutte sig EU's fælles asylpolitik, så går SF den stik modsatte vej.

Partiets valgmateriale har budskabet "Sammen om hjælpen til flygtninge", og partiets erfarne europaparlamentariker Margrete Auken forklarer i et interview med netavisen Altinget, at den eneste vej til et fælles asylsamarbejde er gennem et ja.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og S-formand Mette Frederiksen forplumrer vandene ved at påstå, at afstemningen overhovedet ikke handler om asyl, mener Auken ifølge Altinget.

- De siger hele tiden, at det ikke har noget med flygtninge at gøre. Det fører til, at de mennesker, der gerne vil have Danmark med i det fælles flygtningesamarbejde, tror, at de skal stemme nej. Det er ikke smart, siger Margrete Auken til Altinget.

For hende er der slet ingen tvivl om, hvad man skal vælge, hvis man ertilhænger af, at Danmark på et tidspunkt tilslutter sig det fælles asylsamarbejde:

- Et ja kan skabe en vej til at deltage i det fælles flygtningesamarbejde. Ved et nej er der slet ingen vej, siger Auken.

Hun understreger, at SF står ved den aftale, der er indgået mellem ja-partierne, men vil ikke af den grund købe de andre ja-partiers argumentation:

- Vi bliver nødt til at få hele venstrefløjen og sådan nogle som "Venligboerne" til at forstå, at hvis vi overhovedet skal have en chance for at komme igennem med det, de gerne vil, så skal de stemme ja.

- Det er meget dumt af Løkke at blive ved med at påstå, at afstemningen intet har med asylsamarbejdet at gøre. Man behøver ikke være særlig intelligent for at opdage, at det er fup. Det er destabiliserende for ja-kampagnen, for folk kan høre, at det ikke passer, siger Auken til Altinget og fortsætter:

- Det dummeste, ja-siden kan gøre, er at skabe forvirring. Hvis vi taber den her kampagne, så er det, fordi ja-siden har forvirret, hvad vi stemmer om.

To juridiske eksperter slår over for Ritzau fast, at den garanti, som Venstre, Socialdemokraterne og Konservative har givet for, at der vil komme endnu en folkeafstemning, hvis Danmark skal med i asylpolitikken, er en politisk og ikke en juridisk bindende garanti.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip