SF-formand: Det vilde vesten hersker på arbejdsmarkedet

Skrevet af admin

01/05/2016

Mest læste i dag

Det er et stigende problem, at udenlandsk arbejdskraft presser danske lønninger og arbejdsforhold, mener SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Derfor opfordrer hun en ny S-ledet regering til at sætte foden ned, hvis EU-regler eller EU-domme undergraver den danske arbejdsmarkedsmodel.

- Det er på tide med en langt mere offensiv dansk linje i EU i opgøret mod social dumping, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun holder søndag formiddag tale hos blandt andet 3F i Ballerup ved København.

I den forbindelse fremlægger SF et udspil til bekæmpelse af løntrykkeri.

Det skal være sværere at opnå retten til børnepenge, ligesom det skal være sværere at få kontanthjælp, når man som EU-borger kommer til Danmark.

Desuden skal reglerne for lastbilkørsel strammes op, lyder det i udspillet.

Og Danmark skal indføre et såkaldt kædeansvar, så det ikke er muligt at omgås danske overenskomster ved blot at hyre underleverandører med base i udlandet til at udføre et arbejde.

Endelig skal EU ikke blokere for såkaldte ID-kort i byggebranchen.

- Hvor man før i tiden skulle købe en flybillet til Italien, England eller Tyskland for at finde et wild west-arbejdsmarked, så kan man i dag nøjes med en to zoners busbillet. For det er også blevet hverdag her i Danmark, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun påpeger, at der ikke er styr på, hvem der arbejder på danske byggepladser. Og ID-kort er en enkelt måde at kontrollere, hvem der udfører arbejdet, lyder det.

Lastbilbranchen bliver fremhævet som et område, hvor løn- og arbejdsforhold er særligt under pres. Udenlandske chauffører bor under usle forhold på danske rastepladser, og deres månedsløn er en fjerdedel af danske chaufførers, forklarer SF-formanden.

- Det er uværdigt og uholdbart, siger Pia Olsen Dyhr.

- Vi skal stramme de danske regler op omkring, hvornår en international kørsel giver adgang til at køre i Danmark. Og vi skal om nødvendigt tage kampen ved EU-Domstolen.

Hvis der allerede nu kan samles et politisk flertal for SF's udspil, vil partiet fremsætte et forslag om det snarest muligt.

/ritzau/